H 7η Ιουλίου του 2024 θα σηματοδοτήσει την έναρξη της τέταρτης διοργανώσεως του AEGEAN 600, του ετήσιου αγώνα ανοικτής θαλάσσης 600 ναυτικών μιλίων χωρίς σταθμό που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης με συνδιοργανωτή την Olympic Marine. Αυτός ο εντυπωσιακός αγώνας 605 μιλίων με αφετηρία το ακρωτήριο Σούνιο κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του αρχαίου θεού της θάλασσας «Ποσειδώνα» αγκαλιάζει όλο σχεδόν το Νότιο και Νότιοανατολικό Αιγαίο, αποτελώντας έτσι μια αγωνιστική «περιήγηση» σε 23 νησιά του Αιγαίου Αρχιπελάγους πριν επιστρέψει πίσω για τερματισμό στο ακρωτήριο Σούνιο.

Μεταξύ των έξι κλασικών αγώνων 600 μιλίων στον κόσμο, αυτός είναι ο νεότερος, με την πρώτη εκκίνηση να σημειώνεται χρονικά στις 4 Ιουλίου 2021. Έκτοτε, η δημοτικότητα της διοργάνωσης αυξάνεται κάθε χρόνο, με πάνω από 70 σκάφη, μεταξύ αυτών και σκάφη υψηλών επιδόσεων από 25 χώρες, τα οποία σκοπεύουν να συμμετάσχουν στη φετινή έκδοση, η οποία έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ το περσινό ρεκόρ συμμετοχών.

Αυτές οι συμμετοχές που αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο φάσμα σκαφών και εμπειριών, αποτελούν μια μεγάλη τομή στον κόσμο της ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης, και κυμαίνονται σε μεγέθη από το Dehler 30 AETHER δύο ατόμων του Γεράσιμου Πετράτου και της Εύης Δελίδου μέχρι το εντυπωσιακό LUCKY (πρώην Rambler 88) του Αμερικανού Bryon Ehrhart, αλλά και τα τρία Volvo (δύο 70 και ένα 65 ποδών).

Βεβαίως, εκτός των πληρωμάτων που απαρτίζονται αποκλειστικά από επαγγελματίες, υπάρχουν και αρκετές ομάδες που έχουν μέλη τους ερασιτέχνες ιστιοπλόους κατάλληλα όμως προετοιμασμένους, οι οποίοι θα αγωνιστούν περισσότερο για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση αλλά και για τις μοναδικές εμπειρίες που θα τους προσφέρει το αρχέγονο πέλαγος.

Η Διεθνής Ένωση Σκαφών Maxi (International Maxi Association, IMA) από την πρώτη διοργάνωση συμπεριέλαβε το AEGEAN 600 στο σιρκουί των αγώνων της, IMA Mediterranean Offshore Challenge, γεγονός που βοήθησε τη διοργάνωση να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο προσελκύοντας πλήθος συμμετοχών σκαφών Maxi, μερικά από τα οποία είναι πολύ γνωστά για την αγωνιστική τους δράση και επιδόσεις σε όλο τον κόσμο της ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης.Επιπλέον, φέτος η IMA δημιούργησε ένα καινούριο σιρκουί αγώνων, το Mediterranean Maxi Multihull Challenge, ειδικά για πολύγαστρα σκάφη, και το AEGEAN 600 εμφανίζεται ως η πρώτη διοργάνωση στο πρωτάθλημα αυτό.

Μια σημαντική καινοτομία προσφέρουν οι εξαιρετικές και αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις της Olympic Marine που υποστηρίζουν αυτόν τον στόλο, και θα συμπεριλάβουν μια πρόσφατα ανοιγμένη μεγάλη αποβάθρα κατάλληλη να φιλοξενήσει σκάφη Maxi. Δωρεάν ελλιμενισμός στην Olympic Marine προσφέρεται σε όλα τα συμμετέχοντα σκάφη από τις 30 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου 2024.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες που αποτελούν μέρος της διοργάνωσης, όπως το καθιερωμένο εκπαιδευτικό σεμινάριο ασφαλείας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Ιουλίου, ένας αγώνας προθέρμανσης (Attica Warm-Up Race), η συνάντηση κυβερνητών και η τελετή έναρξης και υποδοχής των πληρωμάτων την Παρασκευή 5 Ιουλίου καθώς και μια ξενάγηση στον αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα το Σάββατο 6 Ιουλίου.

Η εκκίνηση του αγώνα θα γίνει στον θαλάσσιο χώρο προ του Ναού του Ποσειδώνος στο Σούνιο, την Κυριακή 7 Ιουλίου και ώρα 14:00. Η τελετή λήξης και απονομής  των επάθλων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Ιουλίου στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Ο δύσκολος κατά καιρούς αλλά απαιτητικός αυτός αγώνας, όπου κάθε σημείο στροφής της διαδρομής κρύβει προκλήσεις και μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, είναι αυτός ο «τέλειος» αγώνας 600 ναυτικών μιλίων που εδραιώθηκε μέσα σε τρία μόλις χρόνια στη διεθνή ιστιοπλοϊκή κοινότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το AEGEAN 600, επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://aegean600.com