Αν υπάρχει μία και μοναδική στιγμή όπου ένα αυτοκίνητο πρέπει να θυσιαστεί χωρίς δισταγμό με αντάλλαγμα τόσο την δική σου αρτιμέλεια όσο και των πεζών, αυτή είναι η στιγμή ενός σοβαρού τροχαίου. Την συγκεκριμένη στιγμή μελετά εδώ και δεκαετίες ο Euro NCAP, ο ανεξάρτητος οργανισμός δοκιμών που υποβάλλει και βαθμολογεί κάθε καινούργιο μοντέλο στην έσχατη δοκιμασία ασφάλειας: τα Crash Tests με δείκτη από μηδέν έως πέντε αστέρια.

Πρόσφατα, ο Euro NCAP υπέβαλλε στις τέσσερις αναθεωρημένες δοκιμές πρόσκρουσης, που ισχύουν από το 2018, το ολοκαίνουργιο Mazda3. Κι όπως σωστά μάντεψες, το Mazda3 απέσπασε την ανώτατη διάκριση 5 αστέρων του ανεξάρτητου οργανισμού δοκιμών για την ασφάλεια.

Το νέο μοντέλο της Mazda σημείωσε εξαιρετικά αποτελέσματα και στις 4 κατηγορίες δοκιμών του Euro NCAP εξασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο προστασίας σε ενήλικες επιβάτες, παιδιά επιβάτες, ευπαθείς χρήστες του δρόμου (ασφάλεια πεζών) και με σημαντικά ανεπτυγμένα συστήματα υποβοήθησης ασφαλείας.

Οι συγκεκριμένες επιδόσεις αποδίδονται σε τρείς κυρίως παράγοντες: 

  1. Στην εφαρμογή της καινοτομικής μεθόδου σχεδιασμό/κατασκευής με την ονομασία Skyactiv, όπου βασικό χαρακτηριστικό είναι το ελαφρύ αμάξωμα υψηλής ακαμψίας με ταυτόχρονη ικανότητα απορρόφησης της ενέργειας που εκλύεται κατά την σύγκρουση,
  2. Στις διευρυμένες και προηγμένες τεχνολογίες ασφαλείας i-Activsense που βοηθούν τον οδηγό στην αναγνώριση ενδεχόμενου κινδύνου, ενώ προλαμβάνουν τις επιπτώσεις ζημιάς ή τραυματισμού, και 
  3. Στο αυξημένο επίπεδο προστασίας πεζών. 

Επιτυγχάνοντας το εντυπωσιακό 98% στην κατηγορία προστασίας των ενηλίκων επιβατών, το Mazda3 απέσπασε την ανώτατη βαθμολογία στις δοκιμές μετωπικής σύγκρουσης, αλλά και πλευρικής σύγκρουσης σε κολώνα. Αντίστοιχα, το ευφυές σύστημα υποστήριξης πέδησης απέσπασε κορυφαία βαθμολογία σε δοκιμές χαμηλής ταχύτητας, αποτρέποντας τη σύγκρουση με όλα τα σενάρια.

Επιπλέον, στην κατηγορία προστασίας παιδιών αξιολογήθηκε με το εξαιρετικό 87%, την ανώτατη βαθμολογία στις δυναμικές δοκιμές τόσο σε εμπρόσθιες όσο και πλευρικές συγκρούσεις. Στην κατηγορία της προστασίας ευπαθών χρηστών του δρόμου (ασφάλεια πεζών) η βαθμολογία ήταν επίσης υψηλή, με την ανώτατη επίδοση να σημειώνεται στον τομέα προστασίας των ποδιών και της λεκάνης των πεζών. Επίσης, στην κατηγορία των συστημάτων υποβοήθησης ασφαλείας το αυτοκίνητο απέσπασε κορυφαία βαθμολογία, γεγονός το οποίο αποδεικνύει και την εξαιρετική αποτελεσματικότητα του ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας i-Activsense του νέου Mazda3. 

Η συμπεριφορά όλων των νεότερων μοντέλων Mazda είναι αποτέλεσμα της ολοκληρωμένης φιλοσοφίας ασφάλειας σε συνδυασμό με την εντατική έρευνα και εξέλιξη. Η εταιρία επικεντρώνεται στην αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων τεχνολογίας Skyactiv, τα οποία συνέβαλλαν με τη σειρά τους στην κατάκτηση των 5 αστέρων από το νέο Mazda3, γεγονός που οφείλεται στην εντελώς γραμμική, άμεση και απολύτως προβλέψιμη διαδικασία επιτάχυνσης, πέδησης, στην οδική συμπεριφορά και το σύστημα διεύθυνσης.

Κάνοντας το αυτοκίνητο ευκολότερο και ασφαλέστερο κατά την οδήγηση, τα συγκεκριμένα συστήματα περιορίζουν τους ενδεχόμενους κινδύνους ατυχήματος χωρίς όμως να απαιτούν κανέναν απολύτως συμβιβασμό σε ότι αφορά τη μοναδική αίσθηση της ξεχωριστής οδηγικής εμπειρίας Mazda.