Για να μην τολμήσει η μαμά σου να σου ξαναπεί «παιδάκι μου, μίλα ελληνικά» όταν της μιλάς για «κάγκουρες» και «μπαχαλάκηδες», εξήγησέ της τα ακόλουθα:

Την περασμένη Δευτέρα (3 Νοεμβρίου) παρουσιάστηκε από την Ακαδημία Αθηνών το νέο «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας». Εκεί, βρήκαν τη θέση που τους αξίζει όλα αυτά που στην πραγματικότητα αποτελούν τη γλώσσα που μιλιέται σήμερα στην Ελλάδα, αλλά δεν είχαν καταγραφεί μέχρι σήμερα στα λεξικά. Έτσι, για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται νεολογισμοί, όπως «άμπερ αλέρτ», «γενόσημα», «τηλεμαϊντανός», «μπότοξ» αλλά και λέξεις της αργκό, όπως «κάγκουρας», «γατόνι», «ιντερνετάκιας», «μπαχαλάκιας» και «μπουζουκλερί». 

Και να φανταστείς, δεν μπήκαν καν όλα, αφού από τα 120.000 λήμματα που υπήρχαν στην ηλεκτρονική βάση που αποτέλεσε τη… βάση του λεξικού, τελικά συμπεριλήφθηκαν τα 75.000. Α, και επειδή πολύ έχουμε μπερδευτεί εάν είναι «αβγό» ή «αυγό», αυτό το λεξικό καταγράφει και δικαιώνει τη διπλή ορθογραφία σε 500 λέξεις.  

«Η Ακαδημία, με το λεξικό, δεν αποβλέπει σε ρύθμιση της γλώσσας. Παρουσιάζει με συστηματικό τρόπο και επιστημονικά εξακριβωμένα την πραγματική μορφή της Νεοελληνικής, τον γλωσσικό πλούτο της και τις θαυμαστές εκφραστικές δυνατότητές της. Το πλήθος των νεολογισμών και των νέων σημασιών που περιέχονται δείχνει τη δημιουργική δύναμη των Ελλήνων στη γλώσσα και διαψεύδει όσους θρηνούν για τη φθορά της» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας, Βασίλειος Πετράκος.

Αν θέλεις να το αποκτήσεις, κοστίζει 48 ευρώ και διατίθεται από το βιβλιοπωλείο της Ακαδημίας Αθηνών, στην  Πανεπιστημίου 25-29 (μέσα στς στοά), ακριβώς απέναντι από το ιστορικό κτίριο της Ακαδημίας.