Η κατάσταση του χωρισμού είναι επίπονη. Μην τα ξαναλέμε. Ναι μεν πολλές φορές είναι λυτρωτική, αλλά αφήνει το αγκαθάκι της βαθιά ριζωμένο μέσα σου. Έχεις όμως σκεφτεί ποτέ γιατί κάποιοι ξεπερνάνε έναν χωρισμό γρηγορότερα από εσένα;Μη μου αρχίσεις πάλι τα «Είναι επιφανειακοί», «Δεν αγάπησαν» κλπ. Γιατί πολύ απλά όλοι έχουμε διαφορετικούς μηχανισμούς άμυνας και «ομοιοστασίας». Μπορεί να ισχύουν όσα σκέφτεσαι γι' αυτούς, αλλά μπορεί και όχι. Σου έχω πει: μην κρίνεις εξ ίδιων τα αλλότρια. Πολλές φορές κανείς παραπάνω να ξεπεράσεις έναν χωρισμό από άλλους, όχι επειδή αυτοί αγάπησαν λιγότερο από εσένα, αλλά επειδή εσύ έχεις θέματα αυτοπεποίθησης.

Σε αιφνιδίασα, ε;

Για να γίνω λοιπόν πιο σαφής... Πολλοί άνθρωποι μετά από έναν χωρισμό αντιμετωπίζουν την κατάσταση αυτή ως δείκτη απόρριψης. Αλλά όχι απόρριψης της σχέσης, αλλά απόρριψης των ίδιων ως προσωπικοτήτων. Νιώθουν ότι τους απέρριψαν ως συντρόφους κι αρνούνται να καταλάβουν πως δεν φταίνε οι ίδιοι, γιατί δεν είναι επαρκείς, αλλά το ότι η προσπάθεια να συνεχιστεί η σχέση δεν ευδοκίμησε. Δεν καταλαβαίνουν τη θεμελιώδη διάφορα ότι δεν απορρίφθηκαν σαν προσωπικότητες, αλλά σαν συνδυασμός για τη συγκεκριμένη σχέση. Για κάποιον άλλον άνθρωπο με τα χαρακτηριστικά που έχουν, μπορεί να είναι τέλειοι και ιδανικοί. Αλλά επειδή δεν μπορούμε να ξέρουμε από τον πρώτο μήνα με ποιον θα καταλήξουμε για «πάντα», δοκιμάζουμε... Δοκιμάζουμε σχέσεις και ανθρώπους μέχρι να βρούμε τον κατάλληλο συνδυασμό και την αγκαλιά που μας χωράει τελεία. Ως τότε απλώς ελπίζουμε...

Αυτό λοιπόν καθίσταται παρεξηγήσιμο αρκετές φορές με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να βιώνουν έντονα μια απόρριψη, η οποία δεν υφίσταται. Και ξέρεις τι σημαίνει όταν νιώθεις πως έχεις φάει χυλόπιτα, ε; Κολλάς σ' αυτήν την κατάσταση πολύ περισσότερο από ότι θα της έπρεπε!

Κι αυτό έχει την οδυνηρή συνέπεια να κατηγορείς τον εαυτό σου πως εσύ ευθύνεσαι για το τέλος της σχέσης και ότι δεν είσαι επαρκής και δεν θα είσαι αρκετά καλός για κανέναν ποτέ.Σε παρακαλώ, μη. Μην μπεις σε αυτόν τον φαύλο κύκλο. Δεν θα ξεπεράσεις ποτέ τον χωρισμό σου άπαξ και χωθείς βαθιά σ' αυτές τις σκέψεις. Θα κλαις για πάντα για το χαμένο «κελεπούρι». Αλλά δεν είναι έτσι. Χωρίσατε γιατί δεν ταιριάζετε. Δεν είναι ο κατάλληλος συνδυασμός για εσένα αυτός ο άνθρωπος. Άρα δεν υπάρχει λόγος να κατηγορείς τον εαυτό σου. Φρόντισε να ασχοληθείς με τον εαυτό σου και να τονώσεις την αυτοπεποίθηση σου με πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα.

Και την επόμενη φορά που θα νομίσεις ότι δεν μπορείς να ξεπεράσεις κάποιον, σκέψου μήπως φταίει η εικόνα που έχεις εσύ για τον εαυτό σου κι όχι ο χωρισμός αυτός καθαυτός.

Πηγή: neopolis.gr