Είναι μία ακόμη ανησυχητική επιστημονική μελέτη ή μήπως η δικαιολογία που θα έχουν πλέον όσοι δεν μπορούν να αντισταθούν; Όπως και να 'χει, ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπάρχουν τροφές που εθίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πίτσα, τηγανιτές πατάτες, παγωτό, μπέργκερ είναι μερικές από αυτές τις τροφές. Οι ειδικοί αναρωτιούνται για σχεδόν έναν αιώνα αν μπορεί ο άνθρωπος να εθιστεί στο φαγητό. Εχουν υπάρξει αναφορές για εκείνους που χάνουν τον έλεγχο του πόσο τρώνε και βιώνουν στερητικό σύνδρομο αν προσπαθήσουν να κόψουν συγκεκριμένες τροφές, με συμπτώματα που θυμίζουν κατά κάποιο τρόπο την αποκοπή από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά.

Πλέον αρκετοί επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όντως ο άνθρωπος μπορεί να εθιστεί σε συγκεκριμένες τροφές. Στις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί φαίνεται πως οι τροφές που εθίζουν τον οργανισμό μας είναι η πίτσα, η σοκολάτα, τα πατατάκια, τα μπισκότα, το παγωτό, οι τηγανιτές πατάτες, το κέικ και τα αναψυκτικά. Ακολουθούν το τυρί και το μπέικον. Αντίθετα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι στο τέλος της λίστας.

«Με τρόπο παρόμοιο με τον οποίο γίνεται η επεξεργασία των ναρκωτικών ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα εξάρτησης, η μελέτη δείχνει ότι οι επεξεργασμένες τροφές μπορεί να έχουν κατασκευαστεί εσκεμμένα έτσι ώστε να οδηγούν στον εθισμό στα λίπη και τη ζάχαρη», εξήγησε η Ερικα Σαλτ, επικεφαλής της έρευνας.

Τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα του εθισμού στα ναρκωτικά, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι θέλουν να καταναλώνουν ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες της εν λόγω τροφής, προκειμένου να πάρουν το ίδιο αποτέλεσμα. Επίσης, νιώθουν αγωνία και διέγερση σε περίπτωση αποχής. 
Βέβαια, η «αποτοξίνωση» αυτή δεν είναι τόσο έντονη όσο στα ναρκωτικά, εξηγούν οι επιστήμονες. Όμως και σε αυτή την περίπτωση, το πρώτο βήμα είναι η αποδοχή του γεγονότος ότι υπάρχει πρόβλημα.

Πηγή: neopolis.gr