H 11 Οκτωβρίου, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα του Κοριτσιού και όσο κι αν σου ακούγεται κλισέ δεν φαντάζεσαι πόσο τυχερή είσαι που κάθεσαι στον υπολογιστή σου, στη ζεστασιά του σπιτιού σου και χαζεύεις το yolo. Θα σου εξηγήσω γιατί.

Η 17χρονη Μαλάλα από το Πακιστάν και ο 60χρονος Ινδός Κάιλας Σατιάρτι, κέρδισαν το Νόμπελ Ειρήνης για το 2014. Και οι δυο μάχονται για τον αγώνα ενάντια στην καταστολή των παιδιών και των νέων ανθρώπων και για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της νέας έκθεσης της UNICEF είναι ανησυχητικά. Συγκεκριμένα, νέα παγκόσμια δεδομένα αποκαλύπτουν έντονη εξάπλωση της βίας κατά των παιδιών. Και τα αποτελέσματα προκαλούν αμηχανία:

  • Σχεδόν το ένα τέταρτο των κοριτσιών ηλικίας 15 έως 19 ετών σε όλο τον κόσμο (περίπου 70 εκατομμύρια) αναφέρουν ότι ήταν θύματα κάποιας μορφής σωματικής βίας μέχρι τα 15 τους.
  • Περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 20 ετών σε όλο τον κόσμο (περίπου το 1 στα 10) έχουν υποστεί εξαναγκαστική σεξουαλική επαφή ή άλλες εξαναγκαστικές σεξουαλικές πράξεις και το 1 στα 3 κορίτσια στην εφηβεία που έχουν ποτέ παντρευτεί ηλικίας 15 έως 19 ετών (84 εκατομμύρια) έχουν πέσει θύματα συναισθηματικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους.
  • Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε ορισμένες χώρες, μέχρι και τα 7 στα 10 κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών, που είχαν πέσει θύματα σωματικής ή/και σεξουαλικής κακοποίησης, δεν αναζήτησαν ποτέ βοήθεια: πολλά είπαν ότι δεν νόμιζαν πως ήταν κακοποίηση ή δεν το βλέπουν ως πρόβλημα.
  • Παγκοσμίως, περισσότερα από 700 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν σήμερα, είχαν παντρευτεί πριν από τα 18α γενέθλιά τους. Περισσότερες από 1 στις 3 (περίπου 250 εκατομμύρια) παντρεύτηκαν πριν τα 15.

Δυστυχώς, τα στοιχεία αποκαλύπτουν όχι μόνο περιστατικά βίας αλλά και βλαπτικές αντιλήψεις σχετικά με την αποδοχή της, ιδιαίτερα μάλιστα μεταξύ των κοριτσιών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν τα μισά κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών πιστεύουν ότι ένας άντρας δικαιολογείται να χτυπά τη σύζυγο ή σύντροφό του κάτω από ορισμένες συνθήκες, όπως η άρνηση να κάνουν σεξ, να βγουν από το σπίτι χωρίς άδεια, να διαφωνούν, να παραμελήσουν τα παιδιά ή να κάψουν το φαγητό.

Στοιχεία για την Ελλάδα που περιλαμβάνονται στην έκθεση επισημαίνουν ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των 39 χωρών που απαγορεύουν τη σωματική τιμωρία των παιδιών σε κάθε περιβάλλον καθώς και στο σπίτι (2006). Όμως, επισημαίνουν επίσης την εξάπλωση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού (bullying) που παρουσιάζει οξεία άνοδο με το ποσοστό των παιδιών που παραδέχονται ότι άσκησαν εκφοβισμό σε άλλα στο σχολείο τουλάχιστον μια φορά στους προηγούμενους 2 μήνες να ανέρχεται σε 27% μεταξύ των 11χρονων και να φθάνει στο 51% μεταξύ 15χρονων. Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά σωματικών συμπλοκών μεταξύ αγοριών-κοριτσιών στην εφηβεία (51%).

Δεν ξέρω ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να κλείσεις ένα τόσο αφυπνιστικό άρθρο. Πιστεύω, ότι τα φωτεινά λόγια της Μαλάλα δείχνουν τον τρόπο:

«Αγαπητοί αδελφές και αδελφοί, καταλαβαίνουμε τη σημασία του φωτός όταν βλέπουμε το σκοτάδι. Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της φωνής μας όταν μας σιωπούν. Με τον ίδιο τρόπο, όταν είμασταν στο Σβατ, στο βόρειο Πακιστάν, καταλάβαμε τη σημασία του βιβλίου και της πένας όταν είδαμε τα όπλα.

Το Ισλάμ λέει ότι όχι μόνο το κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση, αλλά αποτελεί καθήκον και υποχρέωση.Το σοφό ρητό ότι 'η πένα είναι δυνατότερη από το σπαθί' είναι αλήθεια. Οι εξτρεμιστές φοβούνται τα βιβλία και τα μολύβια. Η δύναμη της μόρφωσης τους τρομάζει. Φοβούνται τις γυναίκες.Η δύναμη της γυναικείας φωνής τους τρομάζει.» - Απόσπασμα από την ομιλία της Μαλάλα Γιουσαφζάι, 12/07/2013.