Μην ακούσω ξανά ότι οι φίλοι σου μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Φίλοι υπάρχουν πολλοί. Αυτοί που νόμιζες πως ήταν, αυτοί που πραγματικά είναι, αυτοί που δεν περίμενες ποτέ ότι θα γίνουν.

1. Είναι οι φίλοι  του σούπερ μάρκετ

Με αυτούς θα γνωριστείς όταν θα σου δώσουν κέρμα για το καροτσάκι, θα σου δανείσουν την κάρτα πόντων για να μην χάσεις την έκπτωση ή όταν τυχαία θα πιάσεις την ίδια ντομάτα για να δεις αν είναι καλή. Ανάμεσα σε ράφια και ψυγειοκαταψύκτες θα χτιστεί μια σύντομη φιλική σχέση που πάντα θα έχει την ίδια γκρινιάρικη κατάληξη- διαπίστωση: «Καλά 60 ευρώ μόνο για φρυγανιές, σοκολάτες και σαμπουάν; Πώπω πανακριβα ρε παιδί μου…»

2. Αγαπημένες φίλες και μάλιστα μιάς ζωής - είναι εκείνες του κομμωτηρίου, του γυμναστηρίου, του nail bar, του salon de beaute. Oι τόσες αφιερωμένες σε- βαφές, ανταύγειες, βγαλσίματα φρυδιών, χαλάουες, χτισίματα  ψεύτικων νυχιών, καύσεις λίπους,  ενυδατώσεις προσώπων, εκγυμνάσεις μυών- εργοτώρες δεν γίνεται να μην μοιράζονται με την κολλητή. Συνήθως είναι μία γυναίκα που δεν ξέρεις ούτε το επίθετό της . Ισως είναι δραπέτης φυλακών, ίσως σύζυγος πολυεκατομμυριούχου, ίσως celebrity σε φάση Νo make up day. Ο λουτήρας, ο διάδρομος, το PowerPlate, κρύβουν πολύ μοναξιά η οποία -ευτυχώς- εξατμίζεται σαν ανθρακικό αναψυκτικού μόλις το λακριντί με τις φίλες αρχίσει...

3. Φίλες με 10μηνη προθεσμία είναι εκείνες του παιδικού σταθμού ή του σχολείου. Ταγμένες υπέρ του ιερού σκοπού της μητρότητας και απολύτως υποταγμένες σε άγρια ωράρια και πιτσιρικίστικα πείσματα έχουν πολλά να κουβεντιάσουν περιμένοντας το σχολικό ή  απλώς το μπουμπούκι τους να δέσει τα κορδόνια του, να φορέσει το μπουφάν του και να χαιρετίσει τους συμμαθητές του... Τα κενά του  συστήματος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η άρνηση για τα υγιεινά σνακ  και η λατρεία στις αηδίες της καντίνας, η κριτική για τις μεθόδους εκμάθησης και η ανταλλαγή απόψεων για τις εξωσχολικές δραστηριότητες είναι στο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαμάδων- φιλενάδων.

4. Υπάρχουν οι φίλοι της καλοκαιρινής ξαπλώστρας.  Μαζί τους μοιράζεσαι την άποψή σου για τη θερμοκρασία του νερού της θάλασσας, τις τιμές στην καντίνα, δανείζεσαι την κρέμα για τις τσούχτρες και τους παρακαλείς να ρίχνουν μια ματιά  στα πράγματα σου για να κάνεις μια βουτιά.

5. Σου άφησα για το τέλος τους φίλους της ουράς. Oχι γιατί είναι οι τελευταίοι αλλά γιατί είναι οι πιο υπομονετικοί. Εδώ ο μέσος όρος ηλικίας ανεβαίνει. Τα «φιλαράκια» που θα κάνεις  θα κυμαίνονται από 50 ως ...όσο τους βαστούν τα πόδια τους.

Είναι εκείνοι «ομοιοπαθείς»  που θα συναντήσεις σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Τράπεζες,  ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Μετρό, Υποθηκοφυλακεία, Ληξιαρχεία, στάσεις λεωφορείου.  Ισχυροί δεσμοί φιλίας θα αναπτυχθούν με την πρώτη ματιά, τον πρώτο αριθμό και την άπλετο χρόνο που θα χρειαστεί να περιμένετε.

Στις ώρες της ατέρμονης αναμονής για την διεκπεραίωση των προσωπικών υποθέσεων θα  συζητήσεις μαζί τους τα πάντα. Την οικογενειακή σου κατάσταση, τα προβλήματα υγείας- με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες- το «που πάει αυτός ο τόπος με  αυτή την Κυβέρνηση», τη νέα συνταγή του Ακη Πετρετζίκη, την εκπομπή της Ελεονώρας , τις συνταρακτικές εξελίξεις στα «Κλεμμένα Ονειρα».

Θα μοιραστείς μαζί τους τα πάντα. Ακόμη και τα κουλουράκια που οι πιο «προνοητικοί» έχουν στην τσάντα για να ξεγελάσεις λιγάκι  την πείνα σου αναμένοντας.

Πείτε μου  σε ποιο άλλο μέρος του πλανήτη μπορεί μία ουρά σε ΔΕΚΟ να σου προσφέρει το δώρο μιας νέας φιλίας;  Δεν μπορώ να φανταστώ μία ανοργασμική Γερμανίδα ή ένα κρυπτοαλκοολικό Φινλανδό να «εμπιστεύονται» μικρά ή μεγάλα, σημαντικά ή ασήμαντα της ζωής τους σε κάποιον που έτυχε απλώς  βρέθηκε την ίδια στιγμή στο ίδιο σημείο με κάποιον άλλο. Πού αλλού ο αγανακτισμένος και κλεισμένος στον εαυτό του πολίτης αποτελεί εν δυνάμει φίλο της στιγμής;

Ελλάδα, σ αγαπώ!