Πήρες απόφαση να πας γυμναστήριο και μέσα σε ένα μήνα από τότε που ξεκίνησες, έχεις πόνο στη μέση. Αποφάσισες να πηγαίνεις για τρέξιμο στο άλσος αλλά από την πρώτη μέρα έχεις θλάση.

Ναι, ο αθλητισμός είναι ό,τι καλύτερο και για τη σωματική σου ενδυνάμωση και για την ευεξία στην καθημερινότητά σου, εάν το κάνεις σωστά και τηρείς κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας και πρόληψης. Ειδάλλως, πιθανόν να έχεις πρόβληματα. Ποια; Δες την επιστημονική άποψη με τη βοήθεια του χειρουργού ορθοπαιδικού Δημήτρη Κακλαμάνη.


1)    ΜΠΑΣΚΕΤ

Στο μπάσκετ, οι πιο συχνές κακώσεις αφορούν τα κάτω άκρα και κυρίως τα γόνατα. Χαρακτηριστική είναι η χονδροπάθεια της επιγονατίδας από την οποία υποφέρουν πολλά αγόρια και κορίτσια ηλικίας περίπου 20-25 ετών και οφείλεται σε παροδική φθορά του προστατευτικού χόνδρου της επιγονατίδας λόγω της υπερβολικής καταπόνησης της από τα συνεχή άλματα και τις στροφικές κακώσεις που είναι συχνές στο άθλημα αυτό. Στην περίπτωση αυτή, προληπτικά μέτρα είναι η σωστή μυϊκή ενδυνάμωση των τετρακεφάλων μυών των μηρών (με κατάλληλες ισομετρικές ασκήσεις ή χαλαρό τρέξιμο σε καθημερινή βάση) καθώς και η χρήση ελαστικής επιγονατίδας κατά την διάρκεια της άθλησης ιδίως όταν αυτή ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή που ο αθλούμενος θα αντιληφθεί ενόχληση στο γόνατό του. Επίσης συχνές είναι και οι κακώσεις των αστραγάλων από πολλαπλά διαστρέμματα ειδικά εάν συνυπάρχει και αστάθεια στην άρθρωση. Στην περίπτωση αυτή μέτρα ασφαλείας είναι η καλή μυϊκή ενδυνάμωση της άρθρωσης σε συνδυασμό με την χρήση επιστραγαλίδας για μεγαλύτερη υποστήριξη.


2)     ΤΡΕΞΙΜΟ 


Αν και θεωρείται η πιο πλήρης και ασφαλής άσκηση, το τρέξιμο μπορεί να επιφυλάσσει άσχημες εκπλήξεις για τον αθλούμενο ιδίως εάν δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα. Συχνότερη κάκωση είναι οι μυϊκές θλάσεις των κάτω άκρων. Είναι απαραίτητη να γίνεται πάντα μια σειρά διατατικών ασκήσεων για 15-20 λεπτά τόσο πριν όσο και μετά την άθληση, ενώ το είδος και το επίπεδο της προπόνησης πρέπει να κλιμακώνεται βαθμιαία και να ανταποκρίνεται. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν τα αθλητικά παπούτσια τα οποία δεν πρέπει να είναι φθαρμένα και να έχουν πέλμα που να  αντιστοιχεί στα χαρακτηριστικά του πέλματος του αθλητή. 


3)    ΣΚΙ

Το διασημότερο από τα χειμερινά αθλήματα προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις και έχει αρκετούς φανατικούς φίλους αλλά ταυτόχρονα είναι κι ένα από τα πιο επικίνδυνα αθλήματα για τραυματισμούς με το υψηλότερο ποσοστό σε κατάγματα, διαστρέμματα ποδοκνημικής και λοιπές κακώσεις. Συνηθέστερες είναι οι στροφικές κακώσεις των γονάτων (λόγω των συχνών αλλαγών πορείας κατά την κατάβαση) που προκαλούν ρήξεις συνδέσμων και κακώσεις μαλακών μορίων του γόνατος. Και εδώ είναι σημαντικό ο αθλητής να έχει καλά γυμνασμένους τετρακεφάλους μύες καθώς και να φέρει τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό που θα τον προφυλάσσει από τις ανεπιθύμητες κακώσεις. Επίσης είναι η απαραίτητη η σωστή προθέρμανση πριν από την έναρξη της άθλησης.


4) ΤΕΝΝΙΣ


Στο τέννις, οι συχνότερες κακώσεις αφορούν τους αγκώνες και τα γόνατα. Πιο χαρακτηριστική είναι η επικονδυλίτιδα του αγκώνα (αγκώνας του τενίστα) που είναι αποτέλεσμα των επανειλημμένων και αδιάκοπων κινήσεων του αγκώνα με την ρακέτα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η τενοντίτιδα αυτή προλαμβάνεται με καλές διατατικές ασκήσεις πριν και μετά την άθληση και πρέπει να αντιμετωπίζεται όσο το δυνατόν νωρίτερα με την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων , με την τοποθέτηση ειδικής περιαγκωνίδας, την λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και την προσωρινή διακοπή της άθλησης.


5) ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στο άθλημα αυτό οι συνηθέστεροι τραυματισμοί συμβαίνουν στα κάτω άκρα και κυρίως στα γόνατα. Βασικό προληπτικό μέτρο για την αποφυγή τέτοιων κακώσεων είναι το σωστό πρόγραμμα προθέρμανσης πριν την έναρξη της άθλησης, καλή μυϊκή ενδυνάμωση των μυών των κάτω άκρων και κυρίως των τετρακεφάλων μυών και κυρίως η χρήση ειδικών προστατευτικών μέσων (πχ, επιστραγαλίδες, περικνημίδες κτλ) κατά την άθληση. 

 

Ευχαριστούμε το Δ. Κακλαμάνη, χειρουργό-ορθοπαιδικό, τηλέφωνο 6936616665, www.kaklamanis.gr.