Ο 11χρονος Δημήτρης Γρύλλης από την Ελλάδα είναι ο νεαρότερος που παρακολούθησε ζωντανά όλο το χρονικό της πρώτης προσπάθειας που έγινε ποτέ για την προσεδάφιση σε κομήτη. Στις 12 Νοεμβρίου βρέθηκε στο Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, έχοντας κερδίσει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό βίντεο της ESA «Wake Up Rosetta» με την Ελληνογερμανική Αγωγή.

Αυτό ήταν το μεγάλο βραβείο του διαγωνισμού «Ξύπνα Ροζέττα», στον οποίο συμμετείχαν σχολικές ομάδες  από όλη την Ευρώπη. Όπως λέει η Αγάπη Βαβουράκη, Διευθύντρια της Ελληνογερμανικής Αγωγής «ο Δημήτρης επιλέχθηκε μεταξύ των 5 παιδιών της ομάδας με κλήρωση ένα πρωί στην πρωινή παράταξη του σχολείου μπροστά σε όλα τα παιδιά του δημοτικού, εκεί που φωνάξαμε «Ξύπνα Ροζέττα».

Συνοδευόμενος από τον εκπαιδευτικό κο Κόσκο Σπυρίδωνα, καθηγητή φυσικής, λίγο πριν τις 10:00 π.μ. τοπική ώρα, ο Δημήτρης πήρε θέση στο ακροατήριο, μαζί με επιστήμονες της αποστολής Rosetta και δημοσιογράφους.

Η πρώτη σημαντική στιγμή της ημέρας ήρθε με το σήμα πως το όχημα προσεδάφισης Philae διαχωρίστηκε επιτυχώς με το τροχιακό σκάφος Rosetta και όλοι στην αίθουσα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Διάβασε περισσότερα