Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Academy of Dermatology ανακάλυψε ότι ομάδα φυσικών ουσιών που περιέχουν τα σταφύλια και άλλα φρούτα και λαχανικά, δηλαδή, οι πολυφαινόλες, μπορεί να μειώσουν την οξεία βλάβη από ακτινοβολία UV σε υγιείς ενήλικες.

Η έρευνα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα σε 19 υγιείς ενήλικες, οι οποίοι κατανάλωσαν σκόνη παγωμένων-αποξηραμένων σταφυλιών επί 14 ημέρες, έδειξε ότι αυξήθηκε κατά 74,8% η φυσική προστασία της επιδερμίδας τους. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση σταφυλιών έχει φωτοπροστατευτική επίδραση στην αντίδραση του ανθρώπου ως προς το ηλιακό έγκαυμα.

Ο ερευνητής Allen Oak δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η κατανάλωση σταφυλιών έχει συστημική ωφέλιμη επίδραση σε υγιείς ενήλικες. Στα οφέλη περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η καταστολή της φλεγμονής και η επιδιόρθωση της βλάβης του DNA.

Εκτός από την κατανάλωση της σκόνης, η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι η τοπική εφαρμογή εκχυλίσματος από κουκούτσια σταφυλιού στο δέρμα μας μπορεί να μειώσει τη δημιουργία κυττάρων εγκαύματος. Επιπλέον, προκαταρκτικά αποτελέσματα, τα οποία ωστόσο χρειάζονται περισσότερη εξέταση, δείχνουν ότι η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Oι ερευνητές αναφέρουν ότι τα σταφύλια δρουν ως «φαγώσιμο αντηλιακό», προσφέροντας επιπλέον προστασία από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία, χωρίς όμως να αντικαθιστούν πλήρως το αντηλιακό.

©Freepik

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το σταφύλι αποκαλείται και ως «ευτυχές δημιούργημα της φύσης». Είναι μία τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C, ενώ η φλούδα του περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό και πανίσχυρο αντιοξειδωτικό για την υγεία, τη «ρεσβερατρόλη». Επίσης, μάχεται τα μικρόβια και αυξάνει την απορρόφηση του ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επούλωση των πληγών, την καλύτερη γεύση, όσφρηση, πέψη, πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης κ.ά.

Συμπερασματικά, φαίνεται πως η φύση φρόντισε να δημιουργήσει ένα φρούτο, το οποίο αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν συνδυασμό ιδιοτήτων γεύσης και υγείας.

Πηγές: Iatronet.gr, onmed.gr