Πόσο συναρπαστικό μπορεί να είναι το παρασκήνιο πίσω από την γέννηση του ηλεκτρικού ρεύματος; Ακούγεται αρχικά βαρετό και αδιάφορο και ότι ίσως έχει κάποιο ενδιαφέρον για τους ιστορικούς της επιστήμης ή έστω για τους ακαδημαϊκούς. Είναι όμως έτσι;
«Αυτή δεν είναι μια ταινία για το παρελθόν, αλλά για το μέλλον», δηλώνει ο σκηνοθέτης της ταινίας Αλφόνσο Γκόμεζ-Ρεχόν.
Και όμως, είναι μια ιστορία για τον προσωπικό ανταγωνισμό μεταξύ δύο εμβληματικών προσωπικοτήτων, του Τόμας Έντισον και του Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων γεγονότων και τη μυστική εφεύρεση της ηλεκτρικής καρέκλας, τον βίαιο θάνατο ενός ανθρώπου και την άφιξη ενός μοναδικού επιστημονικού ταλέντου από τη Σερβία, του Νίκολα Τέσλα.
Ο Τόμας Έντισον – τον υποδύεται ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς – θεωρείται ως το πρότυπο του εφευρέτη, και οι περισσότεροι τον θυμόμαστε ως τον εφευρέτη του ηλεκτρισμού, παρόλο που στην μάχη για την επικράτηση του ηλεκτρικού ρεύματος τελικά δεν επικράτησε αυτός. Ήταν εξίσου εφευρετικός στο να προωθεί τον εαυτό του και τον μύθο γύρω από το όνομα του και επιδίωκε την διασημότητα. Τον έχουμε στο μυαλό μας ως τον δημιουργό του ηλεκτρικού λαμπτήρα, παρόλο που αγόρασε την πατέντα από τη χήρα του Γερμανού εφευρέτη Χάινριχ Γκέμπελ. Από την άλλη, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι ο Έντισον βρίσκεται πίσω από την εφεύρεση της ηλεκτρική καρέκλας. Έτσι, λοιπόν, ανακαλύπτουμε πως μια εφεύρεση δεν είναι σίγουρο πως έχει πάντα θετικές συνέπειες, μιας και ο ανθρώπινος νους μπορεί να σκαρφιστεί το παραμικρό για να προκαλέσει το κακό.
Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς ανακάλυψε ότι η ζωή του Έντισον είναι πιο περίπλοκη απ’ όσο γνωρίζουμε. «Νομίζω ότι μου έχουν πουλήσει την ιδέα του Έντισον ως εφευρέτη της σύγχρονης εποχής στην Αμερική αντί για την πολυπλοκότητα που εμπεριέχει αυτό». Ο Κάμπερμπατς χρειάστηκε να συλλάβει την εξυπνάδα και τη δημιουργικότητα του Έντισον, αλλά και την άλλη του πλευρά, την ανθρώπινη. Η δίψα του για να νικήσει τον Γουέστινγκχαουζ όμως θα τον αναγκάσει να προδώσει τη βασική του αρχή: να μην βοηθήσει κανέναν να αφαιρέσει κάποια ζωή.
Και θα ανακαλύψει την ηλεκτρική καρέκλα.
Σε αντίθεση με τον Έντισον, ο Γουέστινγκχαουζ δεν κυνήγησε την διασημότητα, ούτε προσπάθησε να γίνει φίρμα. «Δεν έβαλε ποτέ το όνομά του σε καμία εφεύρεση», υπογραμμίζει ο παραγωγός Μπασίλ Ιυάνικ, «σε αντίθεση με τον Έντισον που έβαλε το όνομά του σε εφευρέσεις άλλων». Μόνο 13 φωτογραφίες του Γουέστινγκχαουζ έχουν σωθεί και έκαψε όλα του τα χαρτιά πριν το θάνατό του το 1914.
Ο Σέρβος εφευρέτης Νίκολα Τέσλα, που υποδύεται ο Νίκολας Χουλτ ,καθόρισε τελικά το αποτέλεσμα του Πολέμου των Ρευμάτων. «Δεν ήξερα πώς πραγματικά είχαν γίνει τα πράγματα. Ο Γουέστινγκχαουζ και ο Τέσλα ήταν αυτοί που ουσιαστικά μας έδωσαν την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούμε σήμερα, ενώ εγώ νόμιζα ότι ήταν ο Έντισον», λέει ο ηθοποιός και συνεχίζει: «Ήταν ένας συναρπαστικός άνδρας».O Μπένεντικτ Κάμπερμπατς δηλώνει για τον Τέσλα: « Ήταν ο πιο ιδιοφυής απ’ όλους. Ενώ ο Έντισον και ο Γουέστινγκχαουζ έβλεπαν 10 χρόνια μπροστά, ο Τέσλα έβλεπε 100».
Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Μάικλ Σάνον, Νίκολας Χουλτ, Τομ Χόλαντ, Κάθριν Γουότερστον και Τάπενς Μίντλτον. Στις 24 Οκτωβρίου, στους κινηματογράφους από την Odeon.
Δείτε περισσότερα για την ταινία εδώ