Το πρώτο μεγάλο σοκ ήρθε τη στιγμή που οι γονείς μας μάς αποκάλυψαν πως ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει. Άλλοι το μάθαμε όταν είδαμε τον μπαμπά μας να βάζει το δώρο κάτω από το δέντρο, άλλοι το ανακαλύψαμε μεγαλώνοντας… πολλοί όμως, ειδικά εμείς οι ονειροπόλοι, ακόμα μέσα μας κάπως το πιστεύουμε. Όχι γιατί όντως τον έχουμε φανταστεί να σφηνώνει στην καμινάδα μας, αλλά επειδή η μαγεία των Χριστουγέννων τα κάνει όλα να φαντάζουν λίγο πιο παραμυθένια!

Αν είστε, λοιπόν, από εκείνους που όντως μέσα τους πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη, ελάτε να δούμε μαζί, τον «πρωταγωνιστή» των Χριστουγέννων στους αγαπημένους μας προορισμούς.

Η κάθε χώρα έχει τον δικό της «Άγιο Βασίλη» που δίνει στα Χριστούγεννα μια αίσθηση μαγείας. Ο καθένας μιλάει άλλη γλώσσα, έχει άλλη ιστορία, επισκέπτεται τα σπίτια άλλη μέρα… αλλά εμείς μπορούμε να τους γνωρίσουμε όλους.

Ιταλία

Στην Ιταλία, ναι, ξέρουν τον Άγιο Βασίλη, αλλά υπάρχει και ένας πιο παλιός μύθος, εκείνος της «La Befana». Aπό τη γλυκιά φιγούρα του Άγιου Βασίλη, τώρα φανταστείτε μια μάγισσα με μεγάλη μύτη και μια σκούπα στα χέρια. Όχι, δεν τρομάζει τα παιδάκια, ίσα-ίσα τα επισκέπτεται το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου για να τα επιβραβεύσει με γλυκά αν ήταν φρόνιμα ή να τα συνετίσει αν ήταν άτακτα, αφήνοντάς τους σε αυτή την περίπτωση λίγο καρβουνάκι. Αν βρίσκεστε τότε στην Ιταλία, καλό θα ήταν να της αφήσετε μια κάλτσα με κάποια εδέσματα για να την καλοπιάσετε κι ας ελπίσουμε να σας βάλει μέσα γλυκά κι όχι κάρβουνο.

Σκανδιναβία

Κι αφού γνωρίσαμε μια μάγισσα, ας μιλήσουμε και για ένα τερατάκι ή αλλιώς μυθικό πλάσμα. Το όνομά του είναι Tomte (γνωστός και ως Nisse), το χαρακτηριστικό του είναι το μεγάλο του καπέλο, ενώ η ιστορία του είναι άκρως συνδεδεμένη με τη γεωργία. Ο ίδιος φαίνεται να μοιάζει με τον Άγιο Βασίλη… στο πιο αδύνατο και μικροκαμωμένο. Επίσης, και εκείνος φέρνει δώρα αλλά όχι από την καμινάδα, αλλά από την πόρτα κάθε σπιτιού - πιο πρακτικό θα λέγαμε!

Γαλλία

Αυτός ο Άγιος Βασίλης θα σας θυμίσει πολύ τον δικό μας. Είναι το ίδιο γλυκούλης και συμπαθητικός κι ακούει στο όνομα Père Noël, δηλαδή «ο πατέρας των Χριστουγέννων». Έρχεται πιο νωρίς, καθώς μας επισκέπτεται την παραμονή των Χριστουγέννων. Αν τύχει να είστε στη Γαλλία τότε, θυμηθείτε να αφήσετε τα παπούτσια σας δίπλα από το τζάκι ή έξω από την πόρτα για να σας κρύψει εκεί το δωράκι σας (αυτός που φοράει 47 νούμερο παπουτσιού θα έχει μεγαλύτερο δώρο από αυτόν που φοράει 38, άραγε;).

Ολλανδία

Kαι για το τέλος σας αφήσαμε κάτι αρκετά ξεχωριστό! Αν θέλετε να γνωρίσετε τον Άγιο Βασίλη της Ολλανδίας, τότε προγραμματίστε άδεια αρχές Δεκέμβρη. Εκεί λοιπόν, εκτός από τα όμορφα κανάλια, θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε για τον Sinterklaas, τον δικό μας Άγιο Νικόλαο. Δεν θα τον γνωρίσετε μόνο, γιατί μαζί του έχει πάντα τον Zwarte Piet ή αλλιώς Μαύρο Πιτ, ενώ δεν θα τον δείτε να κυκλοφορεί με έλκηθρο, αλλά με άλογο. Τα δώρα του δεν τα μοιράζει ούτε Χριστούγεννα, ούτε Πρωτοχρονιά, αλλά την παραμονή της ονομαστικής του γιορτής, στις 5 Δεκεμβρίου δηλαδή.

Kαι τώρα που μάθαμε τόσα για εκείνους, ωραίο δεν θα ήταν να τους γνωρίζαμε κι από κοντά; Θα αναρωτιέστε πώς; Αυτήν τη φορά η «μαγεία» έρχεται από την πιστωτική κάρτα Miles & More World Mastercard® της Τράπεζας Πειραιώς.  Αν την αποκτήσετε και κάνετε  την πρώτη σας αγορά το συντομότερο δυνατόν (έως και 31/12), κερδίζετε 12.000 μίλια καλωσορίσματος για να έρθετε πιο κοντά στον αγαπημένο σας χριστουγεννιάτικο προορισμό... κι Άγιο Βασίλη. Μπείτε εδώ για να μάθετε περισσότερα.