O Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), από το 2007 έχει θεσπίσει τη 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, ως "Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων". Κάθε χρόνο λοιπόν είναι καλό να θυμάσαι την μεγάλη σημασία της.

 Η "Ημέρα Δωρεάς Οργάνων δίνει το ερέθισμα σε όλους μας να σκεφτούμε και να συζητήσουμε τη στάση μας απέναντι σε αυτό το σημαντικό θέμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η γνώση των επιθυμιών του εκλιπόντος, όσον αφορά τη δωρεά οργάνων, αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα που θα οδηγήσει μια οικογένεια στη συναίνεση για τη λήψη των οργάνων του συγγενή που έχασε.

Μάθε λοιπόν τα εξής:

  •  Oι πιθανότητες ο καθένας από εμάς να χρειαστεί κάποια στιγμή στη ζωή του ένα μόσχευμα, είναι κατά πολύ περισσότερες από το να καταλήξει υπό συνθήκες που να μπορεί να δώσει. Οπότε το θέμα της Δωρεάς Οργάνων καλό είναι να το αναλογιζόμαστε και αντίστροφα.
  • Τα όργανα από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται επειδή δεν είχαν συζητήσει ποτέ εν ζωή με την οικογένειά τους τη θετική του στάση απέναντι στη δωρεά.
  • Η δωρεά οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους, που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και όχι από ανθρώπους που καταλήγουν στο σπίτι ή π.χ. σε ένα τροχαίο ατύχημα.
  • Πάντα ζητείται η συναίνεση των συγγενών. Είναι προτιμότερο να "χαθεί ένας δότης παρά να ακουστεί κάτι αρνητικό που θα βλάψει την ιδέα της δωρεάς".
  • Ο ΕΟΜ είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας που ελέγχει, συντονίζει, διαμεσολαβεί και διασφαλίζει όλες τις διαδικασίες από το δότη στο λήπτη.
  • Η πιθανότητα να χρειαστεί κανείς σε κάποια στιγμή της ζωής του ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από το να καταλήξει υπό συνθήκες που θα μπορεί να δωρίσει τα όργανά του μετά θάνατον. Η ζωή του ασθενούς που δέχεται μόσχευμα μπορεί να επιμηκυνθεί έως και 20 χρόνια.
  • Οι "αστικοί μύθοι" που κυκλοφορούν κατά καιρούς περί απαγωγών και άλλων περίεργων καταστάσεων, δεν ευσταθούν και καταρρέουν έπειτα από ελάχιστη έρευνα. Είναι αυτονόητο ότι καλό είναι να μην αναπαράγονται ούτε να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Δυστυχώς, ο αριθμός των δωρητών οργάνων στη χώρα μας ολοένα και μικραίνει διότι συνεχώς μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΟΜ.

Σε ότι αφορά αυτό το δώρο ζωής, η απόφαση είναι δική σου.