1. Ιζαμάλ, Μεξικό:

Η επέλαση των αποικιστών στα τέλη του 15ου και σε όλο τον 16ο αιώνα εκτός από την ιμπεριαλιστική διάθεση των κονκισταδόρων έφερε και την ευρωπαϊκή αντίληψη κι αισθητική στη Βόρειο και Λατινική Αμερική. Στην πόλη Ιμαζάλ χτίστηκαν αποικιακές κατοικίες με έντονο μουσταρδί χρώμα σε πετρόχτιστα σπίτια. Ένα από τα κτήρια που δεσπόζουν στην πόλη είναι ο Βασιλικός Τρούλος του San Antonio de Padua, που χτίστηκε το 16ο αιώνα.

2. Σεν Τζον, Νιου Φάουντλαντ και Λαμπραντόρ, Καναδάς:

Με ιστορία 6 και κάτι αιώνες, η περιοχή Σεν Τζον είναι η πρωτεύουσα του νησιού που ανήκει στον Καναδά, και όποιος φτάνει στο λιμάνι αντικρύζει ένα ουράνιο τόξο που κόλλησε στα κτήρια. Μπλε, κεραμιδί, κίτρινα, πορτοκαλί είναι τα χρώματα που συναντά το μάτι σε πλήρη αρμονία και με συγκεκριμένο μοτίβο.

3. Ρίο ντε Τζανέιρο:

Πίσω στο 2010 ο δήμαρχος του Ρίο πήρε την απόφαση να ανακαινίσει την εικόνα της πόλης εν όψει και του Μουντιάλ που θα ερχόταν και ανέθεσε στους Ολλανδούς καλλιτέχνες Haas & Hahn να αλλάξουν την εικόνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φαβέλα (περιοχή λαϊκών στρωμάτων) Σάντα Μαρία που εντυπωσιάζει με την πολυχρωμία της.

4. Βρότσλαβ, Πολωνία:

Μια ιδανική πόλη για να ζεις, να εμπνέεσαι και να δημιουργείς. Σε μια έκταση 3 χιλιομέτρων, σε ένα πλακόστρωτο που θυμίζει Ερμού, υπάρχει μια συστάδα σπιτιών δεξιά κι αριστερά με χρώματα που εναλλάσσονται με συγκεκριμένη σειρά και αρμονία.

5. Μπουένος Άιρες, Αργεντινή:

Η πρωτεύουσα της χώρας του τανγκό χωρίζεται στις περιοχές των πλουσίων και αυτές των φτωχών. Στη μεριά των δεύτερων βρίσκεται και η πιο ωραία όψη της πόλης με πολύχρωμα παραπήγματα κοντά στον ποταμό Ριατσουέλο, στην οδό Καμινίτο. 

6. Βαλπαραΐσο, Χιλή:

Το λιμάνι της Χιλής βριθεί μουσείων, εκκλησιών, καθεδρικών ναών και αποικιακών κατοικιών. Το μπαρόκ στην αισθητική και το μποέμ στην πολυχρωμία είναι τα κύρια διακοσμητικά χαρακτηριστικά.

7. Νιχάβν, Δανία:

Στην πρωτεύουσα της Κοπεγχάγης βρίσκεται το λιμάνι του Νιχάβν, εμπορικός δίαυλος της Βόρειας Ευρώπης τον 17ο αιώνα, με μεγάλη άνθηση. Τότε χτίστηκαν εστιατόρια, καφέ, μπιστρό, κτήρια εν γένει που χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα, αποχρώσεις κυρίως του μπλε και του κίτρινου.Από τη μία το θαλασσινό νερό και οι βάρκες να σκάνε στο μόλο και από την άλλη αυτή η παλέτα. Και στη μέση οι τουρίστες να απολαμβάνουν καφέ και φαγητό.

8. Μπουράνο, Ιταλία:

Ένα από τα 4 νησιά κοντά στη Βενετία, με τα καναλιά και τις γόνδολες να είναι το σήμα κατατεθέν και ένα πέρασμα σε θολά νερά με φωτεινές κατοικίες δημιουργούν μια αντίθεση ευεξίας, πνευματικής και ψυχικής. 

9. Πατάγια, Ταϊλάνδη:

Από τα πιο τουριστικά μέρη της χώρας. Καταγάλανα νερά, εξωτικές παραλίες, αλλά οι χρωματισμοί είναι η βιτρίνα, ο πολιορκητικός κριός του τουρισμού. Γαλάζιο, πράσινο, πορτοκαλί, κίτρινο, κόκκινο...Όλα αυτά σε πλήρη παράταξη στους τοίχους των κτηρίων.

10. Τζοντπούρ, Ινδία:

Στην περιφέρεια του Ράτζασταν, βρίσκεται ένα μέρος που δύσκολα θα βρεις στην αφιλίξενη για τους δυτικούς Ινδία. Η επονομαζόμενη "Μπλε Πόλη" (όχι δεν έχει Στρουμφάκια) οφείλει το χρώμα της στους παλαιούς βασιλιάδες που ήθελαν να τονίσουν ότι είναι γαλαζοαίματοι. Μια άλλη θεωρία πάλι λέει ότι οφείλεται σε μια ουσία που βγαίνει από το λάιμ και αποτρέπει τους τερμίτες.