Εντάξει, ξέρεις να το πίνεις (αν και όπως θα διαπιστώσεις, κι αυτό σχετικό είναι), όμως δεν είναι αρκετό εάν θέλεις να συμμετέχεις σε μια συζήτηση που αφορά το κρασί ή θέλεις να δείξεις ότι δεν είσαι και καμιά άσχετη! Για να φαίνεσαι λοιπόν όταν παραγγέλνεις ένα ποτήρι κρασί, πρέπει να γνωρίζεις τουλάχιστον τα βασικά, όπως:
Δεν βάζουμε ποτέ παγάκια!
Τι πάει να πει “μα, το λευκό πίνεται δροσερό;” Γι' αυτό οι άνθρωποι το βάζουν στο ψυγείο! Το πρόβλημα με τα παγάκια είναι εκτός από το να ρίχνουν τη θρεμοκρασία του, αραιώνουν το κρασί, γιατί καθώς λιώνουν αρχίζεις σιγά σιγά να βάζεις νερό στο κρασί σου (στην κυριολεξία). Καλύτερα λοιπόν να πεις στον καλό σου να περιμένει ένα τέταρτο, όσο δηλαδή χρειάζεται για να έρθει σε κατάλληλη θερμοκρασία ένα λευκό κρασί όταν το βάζεις στην κατάψυξη.
Δεν παίρνουμε ποτήρι απευθείας από το πλυντήριο πιάτων
Εάν το ποτήρι όπου θα σερβίρεις το κρασί είναι έστω και ελάχιστα ζεστό, θα καταστραφεί η αίσθηση από την πρώτη γουλιά του κρασιού, κάτι που ένας “γνώστης” δεν θα επέτρεπε ποτέ στον εαυτό του! Αν το πλυντήριο μόλις τελείωσε, άφησε το ποτήρι για μερικά δευτερόλεπτα κάτω από το νερό της βρύσης για να κρυώσει.
Το κόκκινο κρασί δεν πίνεται ζεστό
Το ότι δεν πρέπει να είναι παγωμένο δεν σημαίνει ότι το σερβίρουμε ζεστό -γιατί τότε οι τανίνες του είναι πιο έντονες, κάτι που το κάνει λιγότερο ευχάριστο στη γεύση. Για να έχει την ιδανική θερμοκρασία, άφησέ το για 5 λεπτά στο ψυγείο.
Κι όμως, η σαμπάνια δεν πίνεται σε ψηλό, λεπτό ποτήρι
Τα ποτήρια αυτά που βλέπεις στις σαπουνόπερες σχεδιάστηκαν ώστε να φυλακίζουν τις φυσαλίδες του αέρα για αισθητικούς λόγους. Το πρόβλημα είναι ότι μαζί με τον αέρα φυλακίζουν και τα αρώματα της σαμπάνιας κι έτσι δεν μπορείς να απολαύσεις ολοκληρωμένη τη γεύση της σε κάθε γουλιά. Είναι προτιμότερο να τη σερβίρεις στο ποτήρι του λευκού κρασιού. Α, και για να μην ξεχάσω: μη βάζεις σαμπάνια σε κοκτέιλ -είναι φτιαγμένη για να πίνεται σκέτη. Στα κοκτέιλ σου μπορείς να βάζεις prosecco ή οποιοδήποτε άλλο αφρώδες κρασί.
Πάντα φυλάμε τα κρασιά σε μέρος όπου δεν τα βλέπει ο ήλιος
Εάν ακουμήσεις το μπουκάλι στον πάγκο της κουζίνας, το φως της ημέρας θα αλλάξει εντελώς τη γεύση του που θα γίνει λιγότερο “φρέσκια” και περισσότερο “συμπυκνωμένη”. Μπλιαχ!
Αν το άνοιξες πριν 4 μέρες (και δεν το έχεις πιει ακόμα) πέταξέ το!
Μπορείς να κλείσεις με το φελλό ένα ήδη ανοιγμένο μπουκάλι και να απολαύσεις το υπόλοιπο το επόμενο βράδυ... άντε, το μεθεπόμενο. Εάν όμως έχουν περάσει 4 ή περισσότερες μέρες από το άνοιγμά του, πίστεψέ με, δεν θέλεις να το πιεις...