Οταν οι υποχρεώσεις μας γίνονται επικίνδυνα πολλές, όλοι καταλήγουμε στη χρήση μιας μορφής λίστας προκειμένου να τις κατηγοριοποιήσουμε και να μην ξεχάσουμε καμία. Ευτυχώς με την πρόοδο της Τεχνολογίας, η λίστα αυτή δεν είναι ανάγκη πια να βασίζεται σε… χαρτί και μολύβι, αφού υπάρχουν πολύ πιο αποδοτικοί και εύχρηστοι τρόποι για να την καταρτίσουμε, να την ενημερώνουμε και φυσικά να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας. Ακόμα και μια ψηφιακή λίστα όμως έχει τις δικές της απαιτήσεις και τα δικά της, ξεχωριστά μυστικά, προκειμένου να αποδώσει όπως πρέπει και να κάνει δουλειά για λογαριασμό μας.

Μαντέψε: Αυτά τα μυστικά θα αποκαλύψουμε σήμερα, που η εξεταστική περίοδος είναι προ των πυλών και ο Γενάρης ένας μήνας υποχρεώσεων!

Παντού μαζί σου

Μέχρι τώρα, συνηθίζαμε να κάνουμε την “to do” λίστα μας με χαρτί και μολύβι σε ένα σημειωματάριο για έναν πολύ απλό λόγο: διότι μπορούσαμε να την έχουμε ανά πάσα στιγμή μαζί μας. Ε, το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και με την ψηφιακή της έκδοση. Επίλεξε μια λύση που θα μπορείς να επεξεργάζεσαι από τον υπολογιστή του γραφείου, από το laptop και το tablet στο σπίτι, ακόμα κι από το smartphone στον δρόμο. Μία cloud λύση είναι ό,τι πρέπει, είτε μιλάμε για εξειδικευμένη εφαρμογή, είτε για υλοποίηση μέσω του Google Docs. Αν ψάχνεις apps, τότε ελέγξε τα Evernote, Trello και OneNote.

Αναλυτικά βήματα

Μη φοβηθείς να χωρίσεις τη λίστα σου σε πολλά, μικρά και αναλυτικά βήματα. Έτσι, αφ’ ενός θα είσαι σε θέση να γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή και με πάσα λεπτομέρεια τι πρέπει να κάνεις στη συνέχεια και αφ’ ετέρου θα έχεις και την ηθική ικανοποίηση κάθε φορά που ολοκληρώνεις κάποιο βήμα. Ακόμα, αν το κρίνεις απαραίτητο, μπορείς να δημιουργήσεις επιπρόσθετες λίστες για συγκεκριμένα βήματα από τη μεγάλη σου λίστα προκειμένου με τον τρόπο αυτό να δώσεις έμφαση σε συγκεκριμένους στόχους που ενδεχομένως να είναι κομματάκι πιο πολύπλοκοι σε σχέση με άλλους.

Χρονικοί περιορισμοί

Μια λίστα από μόνη της ενδεχομένως να μη λέει και τίποτα: όταν υπάρχει κάτι που πρέπει να γίνει, υπάρχει και χρόνος μέσα στον οποίο πρέπει να γίνει. Ως εκ τούτου, εκμεταλλευτείτε τη δυνατότητα προσθήκης deadline που προσφέρουν ορισμένες πλατφόρμες. Θεσπίσε το πότε ακριβώς θα πρέπει να έχεις τελειώσει κάθε βήμα από τη λίστα σου και έλεγξε συχνά τα deadlines και τα βήματα που οφείλεις να ολοκληρώσεις άμεσα. Αν το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς δεν υποστηρίζει τέτοια λειτουργία, τότε βασιστείς στο Google Calendar.

Μην ξεχνάς να σβήνεις!

Μπορεί να σου φανεί αστείο ή ακόμα και δεδομένο, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάς με τίποτα να σβήνεις όλα εκείνα τα βήματα που έφερες εις πέρας. Αφ’ ενός έτσι θα έχεις ακόμα καλύτερη εικόνα εκείνων που σου μένουν να ολοκληρώσεις και αφ’ ετέρου όλες αυτές οι «μικρές νίκες» θα σου αναπτερώσουν το ηθικό και θα σε γεμίσουν αισιοδοξία για τη συνέχεια, ωθώντας σε να προσπαθήσεις ακόμα περισσότερο. Μην το γελάς καθόλου: η επίτευξη ενός στόχου απαιτεί προσπάθεια σε κάθε επίπεδο, ακόμα κι αν αυτή περιλαμβάνει… “pampering” του εαυτού σου!

Ευχαριστούμε τη συντακτική ομάδα του techpress.gr για τη βοήθειά της σε θέματα τεχνολογίας.