Μέχρι στιγμής, θα έχετε σίγουρα ακούσει πως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η σύζυγός τουΠρισίλα Τσαν δεσμεύτηκαν να χαρίσουν για φιλανθρωπικό σκοπό το 99% της εκτιμώμενης περιουσίας τους στο Facebook, η οποία ανέρχεται στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια.  Ο Ζούκερμπεργκ προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση μέσω επιστολής στην κόρη του Μαξ από το Facebook. Τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία μεταβιβάζονται στο Chan Zuckerberg Initiative, με σκοπό να γίνει ο κόσμος στον οποίο θα μεγαλώσει η κόρη τους καλύτερος, όπως αναφέρει.  Η εν λόγω δωρεά, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, αντιστοιχεί σε 45 δισ. δολάρια, δεδομένης της παρούσας αξίας του Facebook.

Όπως έγραψε ο Ζούκερμπεργκ, στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι να προωθήσει τις ανθρώπινες δυνατότητες και την ισότητα για όλα τα παιδιά της επόμενης γενιάς.  Σε πρώτη φάση θα επικεντρωθεί σε τομείς όπως το personalised learning, η αντιμετώπιση ασθενειών, η διασύνδεση ανθρώπων και η δημιουργία ισχυρών κοινοτήτων. H επιστολή χαιρετίστηκε με αμέτρητα «likes», μεταξύ άλλων από τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, την Μελίντα Γκέιτς (σύζυγο του Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτή της Microsoft), και τη Σακίρα.

Φιλανθρωπικό ίδρυμα ή οικογενειακή επιχείρηση;

Επί της ουσίας, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δωρίζει χρήματα που είναι αρκετά για να χρηματοδοτηθεί ένα από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά ιδρύματα του κόσμο για 45 χρόνια. Αντ’ αυτού, όμως, ιδρύει ένα δικό του. Ο λόγος είναι εξής: Το «όχημα» της δωρεάς του θα είναι το «Ίδρυμα Τσαν Ζούκερμπεργκ», ένας οργανισμός που θα λειτουργεί σαν οικογενειακή επιχείρηση, θα το ελέγχει ο ίδιος και μέσω αυτού θα διατηρήσει και τον έλεγχο του Facebook στο «άμεσο μέλλον». Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα μεταβιβάσει την κυριότητα των μετοχών που διατηρεί στο Facebook, χωρίς την καταβολή φόρων υπεραξίας. Θα επωφεληθεί επίσης από την πιθανότητα το ίδρυμά του να «ζήσει» περισσότερο από τον ίδιο κι έτσι οι κληρονόμοι του, αλλά και οι κληρονόμοι αυτών να μείνουν ανεπηρέαστοι από την φορολογία ακινήτων.

Η συνέχεια εδώ!

Πηγή: mad.tv