Ο καφές είναι μια συνήθεια, μια λατρεία, ένα κομμάτι της καθημερινότητας μας. Θα πιεις καφέ για να ξυπνήσεις και να αρχίσεις τη μέρα σου (τί κρίμα που δε με ξυπνάει εμένα), να πάρεις ενέργεια στο γραφείο ή σ' εκείνο το δύσκολο μάθημα στη σχολή, να βρεις ευκαιρία να περάσεις χρόνο με τις φίλες σου πίνοντας μία κούπα ζεστό καφέ (ή και περισσότερες), αλλά και το καλοκαίρι στην παραλία ένας καφές ολοκληρώνει το τέλειο σκηνικό. Υπάρχει άλλο ρόφημα που να το αναζητάς τόσο πολύ σε τόσες πολλές φάσεις της μέρας σου; Η δική μου απάντηση είναι ΟΧΙ.

Ο καφές δεν είναι για όλους, σε άλλους δεν αρέσει (κι απορώ) ενώ άλλοι έχουν τόσο ευαίσθητο στομάχι που δεν το σηκώνει ο οργανισμός τους. Γι΄αυτά τα άτομα, η λύση δεν προέρχεται από την καφεΐνη αυτή τη φορά! Μία τσίχλα μπορεί να λειτουργήσει όπως ακριβώς η κούπα καφέ που πίνει η διπλανή σου στο μάθημα ή στη δουλειά. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι είσαι σε εκγρήγορση και ετοιμότητα στον ίδιο βαθμό είτε πιεις καφέ είτε μασήσεις μια τσίχλα. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει τόσο να κάνει με την ποσότητα ζάχαρης που βρίσκεται συγκεντρωμένη στην τσίχλα, αλλά στο ίδιο το μάσημα. Ο οργανισμός μπαίνει στη διαδικασία να επαναλάβει την ίδια κίνηση, το μυαλό είναι σε εκγρήγορση και επικεντρωμένο σ' αυτό που κάνει.

Επίσης, όταν μασάμε τσίχλα, αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς και κάπως έτσι διευκολύνεται η μεταφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο. Η αύξηση αυτή διαρκεί για 20λεπτά, οπότε οι επιστήμονες συστήνουν να μασάμε τσίχλα γι' αυτό το σκοπό μόνο όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Αχ ένα πράγμα να παρακαλέσω μόνο, όταν μασάτε τσίχλες σε λεωφορεία και μετρό, μην κάνετε θόρυβο. Κι ένα ακόμη, όταν τις βαριέστε, μην τις κολλάτε όπου βρείτε. Ευχαριστώ!