Η σημαία κυματιστή ή απλώς...κρεμασμένη στο μπαλκόνι δηλώνει πολλά πράγματα

1. Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα. (last years...)

2. Νίκη της εθνικής ποδοσφαίρου στο Euro, fingers crossed και για Μundial.

3. Νίκη οποιασδήποτε άλλης εθνικής μας ομάδας σε οποιοδήποτε άλλο άθλημα.

4. Eurovision (περασμένα μεγαλεία) και έχουμε ανάγκη από θετική ενέργεια και να ξορκίσουμε το κακό.

5.Τεμπελιά – την έχεις αφήσει εκεί για να είσαι επίκαιρος πάντα, είτε είναι 28η Οκτωβρίου, είτε 25η Μαρτίου, είτε κάποια άλλη μέρα που πρέπει να δηλώσεις περισσότερο Έλληνας από τις υπόλοιπες του χρόνου.

6. Επιθυμία να δηλώνεις την εθνική σου ταυτότητα γιατί αυτό σε εκφράζει και το νιώθεις πραγματικά λόγω της εθνικής γιορτής (και όχι για να καμαρώσει ο γείτονας πόσο Ελληναράς είσαι).

7. Επάρση σημαίας από συνήθεια, επειδή το έκανε ο παππούς σου.

8.Πολιτική τοποθέτηση.

Στην ερώτηση αν θα βάλω τη σημαία στο μπαλκόνι μου την 28η Οκτωβρίου η απάντηση είναι OXI. Τι ειρωνεία. Όπως και καμία άλλη μέρα του χρόνου άλλωστε.

Δεν ξέρω τι νόημα έχει αυτή η συνήθεια – αν είσαι Έλληνας, είσαι για όλο το χρόνο απ’ όσο ξέρω. Σήμερα πρέπει να το επιδείξεις; Χωρίς σημαία στο μπαλκόνι και χωρίς να αγοράσεις σημαιάκια από πλανόδιους, χωρίς να δεις τα αντίστοιχα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση, χωρίς να νιώθεις τύψεις που απολαμβάνεις την αργία σου, χωρίς να πας στην παρέλαση και πάλι είσαι Έλληνας. Ειδικά αν ξέρεις και αυτά τα βασικά:

Η ελληνική σημαία γιορτάζεται και τιμάται στις 27 Οκτωβρίου, παραμονή της επετείου του «ΟΧΙ».

Αποτελείται από εννιά οριζόντιες γραμμές  σε λευκό (4) και κυανό (5) χρώμα, που εναλλάσσονται για να συμβολίζουν  το γαλανό χρώμα της θάλασσας και το λευκό των κυμάτων. H πρώτη και η τελευταία γραμμή είναι πάντα κυανές. Είναι εννιά σε αριθμό, όσες και οι συλλαβές των λέξεων «ελευθερία ή θάνατος».

Το κυανό τετράγωνο που βρίσκεται πάνω αριστερά καταλαμβάνει τις πέντε πρώτες γραμμές. Ο σταυρός που βρίσκεται στο εσωτερικό του, συμβολίζει τους τέσσερις ορίζοντες (ή γι’ άλλους τα τέσσερα στοιχεία της φύσης) και ο σταυρός στον ιστό (υπάρχει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις) συμβολίζει τι άλλο, το επίσημο θρήσκευμα της χώρας, το χριστιανισμό.

Η απόφαση για τη δημιουργία της εθνικής σημαίας χρονολογείται ένα χρόνο μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας και της αφετηρίας των αγώνων των Ελλήνων, το 1822, στην Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Η Εθνική Συνέλευση που τελέστηκε εκεί κατέληξε στην ανάγκη για δημιουργία σημαίας ως εθνικό σύμβολο.