«Ορθορεξία». Διαβάζεις τον όρο κι εφόσον είσαι γνώστης του απλού και καθημερινού λεξιλογίου της ελληνικής γλώσσας, σου έρχεται στο μυαλό κάτι απολύτως θεμιτό και θετικό. Το μόνο σίγουρο είναι πως η σκέψη σου δεν πηγαίνει στο γεγονός και πως πρόκειται για μία ακόμη ψυχολογική/διατροφική διαταραχή της εποχής μας.

Για να λέμε και την απόλυτη αλήθεια, η διαταραγμένη αυτή διατροφική συμπεριφορά, δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένη από τον σχετικό ιατρικό κύκλο. Ωστόσο πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται ολοένα και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, ειδικά σε νέους ανθρώπους και σύμφωνα με τους αρμόδιους επιστήμονες οφείλεται στην τεράστια κι άμεση ενημέρωση που έχει ο μέσος άνθρωπος για τη διατροφή και το υγιεινό lifestyle.

Πολλοί μπερδεύουν την ορθορεξία με τη νευρική ανορεξία αφού σε ορισμένα σημεία οι δύο αυτές ασθένειες μοιάζουν κι επικαλύπτονται. Ωστόσο, ο ορθορεκτικός δεν ανησυχεί για το βάρος ή την εμφάνισή του αλλά για τις επιπτώσεις που έχει η διατροφή στην υγεία του. Φτάνει έτσι στο σημείο, να αποκλείει από τη διατροφή του ένα σωρό τροφές που ξέρει ή έχει ακούσει ότι δεν αποτελούν και τις πλέον υγιεινές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μένει μακριά δηλαδή, από συντηρητικά, υδατάνθρακες, λιπαρά, fast food και τυποποιημένες τροφές, υποσιτίζεται, παρατηρεί απώλεια βάρους ενώ χάνει την ψυχολογική ευχαρίστηση που κερδίζει κάποιος όταν τρώει κάτι που του αρέσει.

Τα στατιστικά στοιχεία από σχετικές έρευνες, δείχνουν πως στην ομάδα υψηλού κινδύνου εμπεριέχονται κυρίως νέοι άνθρωποι, τόσο άντρες όσο και γυναίκες, οι οποίοι γενικότερα προσπαθούν να ακολουθούν μία καθώς πρέπει καθημερινή ζωή, ασχολούνται με τον αθλητισμό ή τον χορό και πολύ πιθανό στο παρελθόν να είχαν περάσει από μία περίοδο όπου πραγματικά τρέφονταν πολύ άσχημα. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη σωρεία σχετικών άρθρων που μπορεί να βρει κανείς στο Ίντερνετ οδηγούν στο αποτέλεσμα της ορθορεξίας πολλούς/ές 20χρονους/ες.

Να πούμε επίσης πως η συγκεκριμένη ασθένεια απαιτεί παρακολούθηση τόσο ψυχολόγο όσο κι από διατροφολόγο. Ο δεύτερος θα φροντίσει να επανεκπαιδεύσει σταδιακά τον πάσχοντα για τον πραγματικά υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής ενώ ο πρώτος θα προσπαθήσει να εμβαθύνει και να κατανοήσει τις βαθύτερες αιτίες που οδηγούν κάποιον στον τόσο αυστηρό έλεγχο της καθημερινότητάς του.

Σε κάθε περίπτωση, αν τα παραπάνω σου κίνησαν το ενδιαφέρον και συνειδητοποιήσες πως ενδεχομένως πάσχεις από ορθορεξία, μπορείς να κάνεις το test του Bratman. Αν στις ερωτήσεις που ακολουθούν απαντήσετε θετικά (με ειλικρίνεια όμως) σε 4-5 ερωτήσεις, καλό θα ήταν να χαλαρώσετε και να συνειδητοποιήσετε πως ο οργανισμός μας δεν είναι τόσο ευάλωτος όσο πιστεύετε. Αν οι θετικές απαντήσεις ξεπερνούν τον αριθμό 5, τότε ίσως είναι καλύτερο να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού.Τώρα που είναι νωρίς ακόμη…

1. Περνάτε περισσότερες από 3 ώρες ημερησίως σκεπτόμενος/η τη δίαιτα σας;

2. Προγραμματίζετε τα γεύματα σας αρκετές ημέρες πριν;

3. Είναι η θρεπτική αξία του γεύματος σας περισσότερο σημαντική από την ευχαρίστηση της κατανάλωσης του; 

4. Μειώθηκε η ποιότητα της ζωής σας με την αύξηση της ποιότητας της διατροφής σας ;

5. Έχετε γίνει πιο αυστηροί με τον εαυτό σας τελευταία ;

6. Αυξάνεται η αυτοπεποίθηση σας όταν τρωτέ υγιεινά ;

7. Έχετε σταματήσει να καταναλώνετε τα τρόφιμα που απολαμβάνατε , με σκοπό να καταναλώνετε τα «σωστά» τρόφιμα ;

8. Η διατροφή σας δεν σας επιτρέπει εύκολα να φάτε έξω με παρέα , απομακρύνοντας σας από την οικογένεια και τους φίλους σας ;

9. Αισθάνεστε ένοχοι όταν χαλάτε τη δίαιτα σας ;

10. Αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας και ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο όταν τρωτέ υγιεινά;

Πηγή: neopolis.gr