Αργησε η περίοδος σου και είσαι ένα βήμα από το να πάρεις συγγενείς και φίλους για να τους ανακοινώσεις τα μαντάτα. Στάσου καλέ! Δε σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι έγκυος, εκτός αν ξέρεις κάτι παραπάνω. Αν ήσουν καλό κορίτσι και πήρες όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, δεν υπάρχει υποθέτω λόγος να αγχώνεσαι γι' αυτό. Υπάρχουν άλλοι 6 λόγοι που είναι ικανοί να καθυστερήσουν την περίοδο σου και να σε αγχώσουν άδικα. Ποιοι είναι αυτοί;

1. Σημαντική απώλεια βάρους ή έντονη άσκηση. Δεν είναι δα και τόσο σπάνιο! Διάφορες διατροφικές καταστάσεις όπως η βουλιμία και η ανορεξία, μπορούν να καθυστερήσουν την περίοδο σου για μικρά ή μεγαλύτερα διαστήματα. Η έντονη σωματική άσκηση ή έστω η ξαφνική αύξηση της σε σχέση μ' αυτό που είχε συνηθίσει ο οργανισμός σου, μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση της περιόδου σου, προκειμένου να σε προστατεύσει από την πλήρη εξάντληση του οργανισμού σου. Εμπιστεύσου το σώμα σου, ξέρει τι κάνει.

2. Αρκετό στρες. Μιας και οι ορμόνες που προκαλούν την περίοδο συνδέονται με συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου σου και ρυθμίζονται απ' αυτό, καθόλου περίεργο δεν είναι που το άγχος σου επηρεάζει έτσι το αν θα έρθει στην ώρα της η περίοδος σου ή όχι. Αν έχει συμβεί κάτι στην οικογένεια σου, αν διανύεις μια έντονη περίοδο λόγω μαθημάτων ή εξετάσεων, αν έχεις μια στεναχώρια που σε προβληματίζει ή ένα χωρισμό, τότε έχεις ακριβώς την απάντηση γι' αυτή την καθυστέρηση.

3. Μεταβολή στο θυροειδή σου. Αν αντιμετωπίζεις οποιοδήποτε πρόβλημα με το θυροειδή σου, τότε είναι πολύ λογικό να αντιμετωπίζεις πρόβλημα και με την περίοδο σου. Από το θυροειδή σου ελέγχονται πολλές πτυχές του οργανισμού σου έτσι ώστε όλα να λειτουργούν κανονικά. Στο γιατρό σου αμέσως!

4. Πολυκυστικές ωοθήκες. Αν θες τη γνώμη μου γι΄αυτό, σου προτείνω να ζητήσεις τη γνώμη αρκετών γιατρών. Η γνώμη του ενός δεν είναι πάντα αρκετή και ο κάθενας έχει πέρα από τον αντικειμενικό, έναν δικό του τρόπο να ερμηνεύει πράγματα. Προτείνω λοιπόν να πάρεις πολλές γνώμες πριν καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι έχεις πολυκυστικές ωοθήκες, γιατί δεν είναι μόνο ο παράγοντας της περιόδου που μπορεί να μεταβληθεί, ίσως χρειαστεί να κάνεις κάποια παραπάνω θεραπεία ή να αλλάξεις κάποια από τις συνήθειες σου. Οι πολυκυστικές ωοθήκες συνδέονται επίσης με δυσκολία απώλειας βάρους.

5. Κάποια χρόνια ασθένεια. Για παράδειγμα, η κοιλιοκάκη που χαρακτηρίζεται από ευαισθησία στη γλουτένη. Οποιαδήποτε λοιπόν ασθένεια που δεν έχει εντοπιστεί εγκαίρως ή δεν έχει συνδυαστεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να προκαλέσει αναταραχές στην περίοδο σου.

6. Αντισυλληπτικά χάπια. Η μέθοδος που χρησιμοποιείς για να αποφύγεις ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, μπορεί τελικά να μην είναι η πλέον κατάλληλη για σένα. Ο γιατρός σου είναι αυτός που θα προτείνει ή θα διορθώσει την αγωγή που ακολουθείς προκειμένου να μην έχεις παρενέργειες.

*Η επίσκεψη στο γυναικολόγο σου είναι απαραίτητη και μη βιαστείς να βγάλεις από μόνη σου συμπεράσματα για το τι τρέχει.