Ο κάθε άνθρωπος έχει τρεις εικόνες του εαυτού του: την δική του εικόνα, την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εκείνον και την εικόνα που νομίζει πως έχουν οι άλλοι για εκείνον. Αυτό το τρίτο είναι που προκαλεί άγχος, νευρικότητα και άλλα τέτοια όταν βρισκόμαστε ανάμεσα σε κόσμο, ιδίως όταν πρωτογνωρίζουμε ανθρώπους. Ακόμα περισσότερο όταν βρισκόμαστε στο πρώτο ραντεβού. Έχοντας μια συνήθως λανθασμένη αντίληψη της εικόνας μας προς τους άλλους, προσπαθούμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας και να βγάλουμε μια άλλη εικόνα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολές.

Εσύ για παράδειγμα επειδή στις στιγμές πριν τα ραντεβού σε πιάνει ο πανικός, αρχίζεις και καταριέσαι τον εαυτό σου για μερικά χαρακτηριστικά σου. Θες να ηρεμήσεις; Ας σου εξηγήσω γιατί αυτά που εσύ θεωρείς λάθος για τον εκάστοτε φίλο είναι άκρως γοητευτικά.

1.Είσαι ντροπαλή. Αυτό δεν σου αρέσει γιατί έρχονται φορές που θα ήθελες να είχες το θάρρος να κάνεις και κιοτεύεις. Μην φοβάσαι. Σίγουρα δεν θα σου έβγαινε σε κακό, αλλά και η «ντροπαλοσύνη» σου έχει την γλύκα της. Άσε που υπάρχει και μια φήμη ότι οι θαρραλέες είναι για σεξ και οι ντροπαλές για έρωτα. Διαλέγεις και παίρνεις.

2. Ζηλεύεις. Και ποιος δεν ζηλεύει θα σου πω εγώ. Εντάξει, αν μιλάμε για παθολογική ζήλεια ναι έχεις δίκιο. Αλλά αν μιλάμε για απλά πράγματα, τότε αυτό πάντα θα του αρέσει και το χαίρεται που κάνεις υπερβολές λόγω ζήλειας.

3. Δεν είσαι αισιόδοξη. Καλά καλύτερα εδώ να μην σου πω τίποτα γιατί κι εγώ είμαι της φάσης του πεσιμισμού. Οκ, δεν ξυπνάς με το χαμόγελο κάθε μέρα, αλλά ο ρεαλισμός-πεσιμισμός σε προετοιμάζει για παν ενδεχόμενο και λόγω μειωμένων προσδοκιών σου προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση της καλής έκβασης.

4. Έχεις αυξημένο εγωισμό. Η πλευρά που μπορεί να σε εκνευρίζει είναι ότι λόγω εγωισμού δεν κάνεις ποτέ την πρώτη κίνηση. Είτε σε ένα ραντεβού, είτε μετά από έναν τσακωμό, είτε μετά από χωρισμό. Δεν θα σου πω αν είναι καλό ή κακό, γιατί αυτό ποικίλλει, θα σου πω όμως ότι μαθαίνεις να ζεις με αυτό. Άλλωστε η άλλη πλευρά μεταφράζεται ως «ρίχνω τα μούτρα μου, δεν έχω ίχνος περηφάνιας». Μέση λύση δεν υπάρχει. Οπότε διά της ατόπου καλύτερα τσιμπημένη εγωίστρια.

5. Ωμή ειλικρίνεια. Αυτό μπορεί να σε οδήγησε σε απώλειες φίλων και συντρόφων. Όμως είναι ζήτημα οπτικής και κοσμοθεωρίας. Αν η ειλικρίνεια είναι για σένα στην κορυφή, τότε δεν θα πας ποτέ κόντρα στα πιστεύω σου. Κι αυτό είναι πάντα γοητευτικό. Αρκεί να μην περνάς στο στάδιο της κακίας και της εμπάθειας.

6. Τελειομανής. Συνήθως οι τελειομανείς οδηγούμαστε σε μια αλαζονεία προς ότι δεν προσεγγίζει το τέλειο που έχουμε στο μυαλό μας σε κάθε τι που κάνουμε. Από το ιμάμ μέχρι το βάψιμο του τοίχου. Περνάς πολύ ώρα στην θεωρία και μετά η πράξη γίνεται περίπλοκη για τους άλλους. Ξέρεις ποιο είναι το καλό εδώ; Ναι μεν διαβαίνεις ένα επίπονο μονοπάτι, αλλά το τέλος της διαδρομής θα σου δώσει το καλύτερο δυνατό.