Δεν έχουμε όλες χρήματα για γυμναστήριο, ούτε χρόνο να πάμε για περπάτημα ή για τρέξιμο. Όλες όμως -ή οι περισσότερες έστω- θέλουμε να σφίξουμε ενόψει καλοκαιριού κι αν είναι δυνατό να χάσουμε μερικά κιλάκια.

Πως θα το κάνουμε αυτό; Γυμναστική στο σπίτι λέγεται και δεν κοστίζει τίποτα!

1. Ζέσταμα

Αποτελεί το πιο βασικό κομμάτι της γυμναστικής, για να αποφύγετε τραυματισμούς και «πιασίματα». Χρειάζεται κάποια μορφή αερόβια άσκηση, όπως επιτόπιο τρέξιμο ή αν έχετε ποδήλατο ή διάδρομο στο σπίτι ακόμα καλύτερα! Δέκα λεπτάκια είναι αρκετά!

2. Διατάσεις

Πριν ή μετά τη γυμναστική, οπωσδήποτε. Σταθείτε σε όρθια θέση και τοποθετήστε το ένα πόδι σας ελαφρά προς τα πίσω ή προς αριστερά και μετά δεξιά, όπως στη φωτογραφία, φροντίζοντας το πέλμα να πατά σταθερά στο έδαφος. Στη συνέχεια μεταφέρετε το βάρος σας από την αντίθετη μεριά, κρατώντας ίσια την πλάτη και λυγίζοντας το άλλο πόδι αλλά διατηρώντας το πέλμα του πρώτου ποδιού σταθερά στο έδαφος.

3. Βαθιά καθίσματα

Οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος μας -εκτός από οικονομικές αφού δεν χρειάζονται χρήματα- είναι και οι πιο αποτελεσματικές. Πάρτε μια καρέκλα (κατά προτίμηση με ίσια πλάτη) και καθίστε μπροστά της με τα πόδια σε ελαφρά διάσταση και τα χέρια χιαστί μπροστά από το στήθος. Λυγίστε τα γόνατα και φέρτε το σώμα σε βαθύ κάθισμα μέχρις ότου οι γλουτοί σας βρεθούν λίγους πόντους πάνω από την επιφάνεια της καρέκλας. Κρατήστε τη θέση αυτή για 2-3 δευτερόλεπτα και επιστρέψετε σε όρθια θέση. Κάντε δυο σετ των 25 επαναλήψεων. Μπορείτε και χωρίς την καρέκλα, όπως στη φωτογραφία.

4. Πόδια


Μείνετε σε όρθια θέση και λυγίστε το ένα σας πόδι προς τα εμπρός, με τα χέρια στη μέση, όπως στη φωτογραφία. Εναλλακτικά, για βυθίσεις, καθίστε στην άκρη της καρέκλας με τα χέρια σας γερά πιασμένα γερά στο ακραίο σημείο του καθίσματος. Τα πόδια σας θα πρέπει να είναι λυγισμένα εμπρός. Τεντώστε τα αντιβράχια και στη συνέχεια λυγίστε τα, ώστε να βυθίσετε ελαφρώς το σώμα σας προς τα κάτω, μέχρι να νιώσετε μικρή πίεση στους ώμους. Παραμείνετε για 2 δευτερόλεπτα και επιστρέψτε στην αρχική θέση. Κάντε δυο σετ των 10 επαναλήψεων.

5. Μπάλα pilates


Το μοναδικό όργανο γυμναστικής που κάνει τόσα πολλά και είναι τόσο απαραίτητο. Μπορείτε να κάνετε κοιλιακούς, ραχιαίους και δεκάδες ακόμα ασκήσεις. Πιάνει όσο τίποτα!

6. Κοιλιακοί


Ξαπλώστε ανάσκελα και λυγίστε ελαφρά τα γόνατα. Τοποθετήστε τα χέρια σας πίσω από το κεφάλι. Ανασηκώστε ελαφρά προς τα πάνω τους ώμους και την πλάτη, φέρνοντας τη γνάθο πλησιέστερα στο στήθος. Παραμείνετε για 2- δευτερόλεπτα και επιστρέψτε στην αρχική θέση σας. Κάντε 2 σετ των 15 επαναλήψεων. Εάν θέλετε να το κάνετε ακόμα πιο δύσκολο, έχετε τα πόδια στον αέρα και τα χέρια στην ευθεία, όπως στη φωτογραφία. 

7. Stretching


Και στο τέλος, όταν τελειώσετε την προπόνηση. Καθίστε με τα πόδια τεντωμένα και προσπαθήστε να φτάσετε τις πατούσες σας με τα χέρια. Θα τεντωθεί όλο το κορμί σας! Κάντε το τρεις φορές, για δέκα δευτερόλεπτα.

Εάν δεν έχεις ξαναγυμναστεί ποτέ στη ζωή σου, ό,τι κι αν σου πούμε εμείς, καλό θα είναι πρώτα να  ξεκινήσεις με την επίβλεψη γυμναστή, γιατί οι τραυματισμοί είναι πολύ πιθανοί, όταν δεν ξέρεις που σου πάνε τα τέσσερα