Eχεις εμμονή με την λεπτομέρεια. Καθαρίζεις όλη την ώρα. Αυτό σημαίνει ότι έχεις OCD ( Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή ή Obsessive–compulsive disorder-OCD); Οι πιθανότητες γέρνουν προς το όχι.

Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD) περιλαμβάνεται στην ομάδα των αγχωδών διαταραχών και αυτές με τη σειρά τους στην ευρύτερη ομάδα των νευρώσεων. Χαρακτηρίζεται είτε από ιδεοληψίες (obsessions) είτε από ψυχαναγκασμούς (compulsions) είτε και από τα δύο, ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις που συνιστούν πηγή δυσφορίας για το άτομο και απασχολούν σημαντικό μέρος από το χρόνο του και από την επαγγελματική, κοινωνική και την συναισθηματική του ζωή.

Οι περισσότεροι πάσχοντες αναγνωρίζουν τον παθολογικό χαρακτήρα αυτών των καταναγκασμών καθώς και ότι είναι ανούσιοι και υπερβολικοί, ωστόσο κρίνεται εξαιρετικά δυσχερές από τους ίδιους να τους σταματήσουν. Σύμφωνα με το εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, μόλις το 1.6% του πληθυσμού της Αμερικής πάσχει από OCD. Και ενώ οι άνθρωποι πάσχουν από υπο-κλινικά συμπτώματα, οι περισσότεροι που λένε «πάσχω από OCD για τα μαλλιά μου, τις κρεμάστρες στη ντουλάπα μου, κλπ» στην πραγματικότητα δεν έχουν τίποτα.

«Όταν είσαι στην κατηγορία Α είναι κομμάτι της προσωπικότητας σου. Μπορεί να σε αγχώνει αλλά κατά βάθος σου αρέσει» εξηγεί ο κλινικός ψυχολόγος Jeff Szymanski, Ph.D., και συμπληρώνει:

Διάβασε τη συνέχεια εδώ...