Οταν εμφανίζεται κάτι καινούργιο στην λειτουργία των κοινωνιών και της καθημερινότητας των ανθρώπων, προκαλεί ως κάτι το πρωτόγνωρο και παντελώς άγνωστο, μια γοητεία που έλκει τους ανθρώπους σαν την πεταλούδα στο φως. Πρώτα έρχεται το στάδιο της παρατήρησης και της μελέτης και μετά αυτό της εξαγωγής συμπερασμάτων.Αυτό συνέβη και με το Facebook. Στα πρώτα του χρόνια ο τρόπος που λειτουργούσε ως προς την συμπεριφορά των ανθρώπων που το χρησιμοποιούσαν, δημιούργησε τον πρώτο χάρτη του social media. Όπως όμως και ο κόσμος στο ξεκίνημα του, μεταβάλλεται και όσο περνάει ο καιρός και υπεισέρχονται νέα δεδομένα, εμφανίζονται τα νέα φύλα, οι Οστρογότθοι και οι Σάξονες του Facebook. Οι νέες φυλές. Μετά από μια μικρή παρατήρηση (σε αυτό το σημείο να με αποθεώσετε και να σας υποκλιθώ που τα λέω τόσο επιστημονικά) κατέληξα σε αυτές τις 6 νέες φυλές. Κάποιες εκνευριστικές, άλλες αδιάφορες και άλλες… απλά εσύ.

1.Ο «μπέρδεψα που βρίσκομαι».  Έχει και αντίβαρο τον «θέλω να τα έχω όλα σε ένα νοικυρεμένα». Έχει λογαριασμό σε κάθε πιθανό κοινωνικό μέσο δικτύωσης και λειτουργεί με τους κανόνες του ενός στο άλλο. Για παράδειγμα ότι ανεβαίνει στο Instagram, αναρτάται αυτομάτως και στο προφίλ του στο Facebook. Ή τα check-in στο Foursquare συνοδεύονται από φώτο και σχόλιο.

2. Αυτός που σιχαίνεται το Facebook, αλλά «το έχω μόνο για επαγγελματικούς λόγους». Ναι φίλε σε πιστέψαμε. Έχεις σταμπάρει οτιδήποτε κοινοποιεί κάποιος κι όποτε μιλάς μαζί του αναφέρεις συνεχώς πράγματα που έγραψε ή το τραγούδι που ανάρτησε. Όσο σιχαίνεσαι εσύ το Facebook τόσο μου αρέσουν εμένα οι αγκινάρες (πάλι είχε η μάνα μου προχθές. Σκατά.)

3. Αυτός που το έχει όντως για επαγγελματικούς λόγους. Είναι ειλικρινής. Δεν ψάχνει ευκαιρία να κράξει το Facebook και όσους έχουν σελίδα. Θα ήθελε να το σβήσει, αλλά είναι προαπαιτούμενο στον τομέα που εργάζεται και πρέπει να προωθεί την δουλειά σου σε αυτό το μέσο που είναι και το πιο διαδραστικό σε σχέση με τα άλλα.

4. Ο επαναστάτης. Προσπαθεί συνεχώς να ξεσηκώνει τον κόσμο, κράζει τους καναπεδάκηδες και τους επαναστάτες του πληκτρολογίου, αλλά αδυνατεί να καταλάβει ότι κι αυτός ανήκει εκεί. Συνήθως οι ατάκες του όταν γράφει ξεκινούν κάπως έτσι. «Από τον καναπέ σου παλιοβολεψάκια όλα καλά τα λες. Γιατί δεν κατεβαίνεις στην πορεία να δεις τι γίνεται;». Σε κάποιες περιπτώσεις για φωτογραφία προφίλ έχουν έναν τύπο με μαντήλι στη μούρη και μολότοφ στο χέρι.

5. Αυτοί που νομίζουν ότι επειδή διαβάζουν τα κείμενα κάποιου ή τον βλέπουν σε μια σειρά, έχουν δικαίωμα να του στέλνουν μηνύματα και να σχολιάζουν. Σόρι που σας χαλάω το παραμύθι, όμως δεν έχετε κανένα τέτοιο δικαίωμα. Μπορεί να είναι δημόσιο μέσο το Facebook, η σελίδα του καθενός δεν έπαψε ποτέ να είναι προσωπική.

6. Ο καλλιτέχνης. Είναι αυτός ο τύπος που έχει ένα ενδιαφέρον για κάποια μορφή τέχνης και ότι ανεβάζει αφορά αυτήν. Εγώ για παράδειγμα έχω θέμα με την ποίηση. Μπορείς να με πεις και ενοχλητικό ορισμένες φορές. Άλλος με την ζωγραφική. Άλλος με την πεζογραφία. Αυτούς να τους αγαπάς. Όχι επειδή είμαι εγώ και είμαι τρομερός τυπάς. (Σιγά τα ζαρζαβατικά που πετάτε…)