Λες να φταίνε οι εκπτώσεις; Εκείνη η τσάντα που ούρλιαζε ''αγόρασε με!'' ή εκείνη η μπλούζα που δεν ξεκολλούσε από πάνω σου; Όποια κι αν είναι η αιτία, τα κατάφερες και ξέμεινες από χρήματα γύρω στις 7-10 μέρες πριν πληρωθείς από τη δουλειά σου ή πριν πάρεις το μισθό σου για τις υπηρεσίες της κόρης που προσφέρεις, το χαρτζιλίκι σου δηλαδή.

Έλα, ξέρουμε το σατανικό σου σχέδιο γι'αυτές τις δύσκολες μέρες αφραγκίας...

1. Θα πάρεις τηλέφωνο θείους- θείες- γιαγιάδες - ξαδέρφια. Ξαφνικά το να τους επισκεφτείς, για να δείτε ταινίες, να φάτε και να πιείτε μοιάζει ως η ιδανική λύση και κυρίως η πλέον ανέξοδη! Περνάς περισσότερο χρόνο με τους γονείς σου, γίνεσαι σκέτη σπιτόγατα, άσε που έχεις περισσότερες ευκαιρίες έτσι να εξαφανίσεις τα ρέστα του supermarket ή τα κοινόχρηστα. Γονείς, οικογένεια και οικονομικές βραδιές!

2. Κόβεις τα περιττά έξοδα, όπως ο καφές στο χέρι ''αχ να πιώ μια γουλιά από το δικό σου;'' , τα περιοδικά ''ρε φιλενάδα, έχεις πάρει κανένα περιοδικό τελευταία; Να το δανειστώ;'', το φαγητό '' μπα όχι δε θα παραγγείλω, κάνω διατροφή, έφερα παστίτσιο από το σπίτι''.

3. Ποιό σινεμά; Σπίτι για ταινία. Ποιό ποτό; Έχουμε ένα κρασί που μας έφεραν πριν 5 χρόνια, ν' ανοίξουμε αυτό καλύτερα. Ειδικά αν ντρέπεσαι να πεις στο αγόρι σου ή την παρέα σου ότι ξέμεινες από χρήματα, όλο και καμία χαζή δικαιολογία θα βρίσκεις για να μένετε σπίτι. Μα που να πας με τέτοιο κρύο;

4. Τα λίγα χρήματα που σου έχουν απομείνει, έστω 15ευρώ για 10 μέρες, τα μοιράζεις και βάζεις ένα ανώτατο όριο εξόδων τη μέρα. Άστο καλύτερα, δεν πας πουθενά έτσι, σου φτάνουν για ένα κουλούρι και ένα πακέτο τσίχλες το πολύ. Τότε, ψάχνεις σε τσάντες, μπουφάν, ζακέτες, συρτάρια κουζίνας και γραφείου μήπως και βρεις κανένα ξεχασμένο κέρμα. 

5. Μπαίνεις χωρίς εισιτήριο στα μέσα ή περπατάς τις αποστάσεις προκειμένου να μην κάνεις την παρανομία. Για ταξί ούτε λόγος, καλύτερα να αργήσεις, παρά να μείνεις με μισό ευρώ στην τσέπη σου.

6. Η χαρά της αναπάντητης. Που λεφτά για κάρτες; Αν δεν έχεις μονάδες, μέχρι και σήματα καπνού προτιμάς να στείλεις, παρά να αγοράσεις κάρτα και να δώσεις ό,τι έχεις και δεν έχεις.

7. Ξαφνικά, θυμάσαι όλους αυτούς που σου χρωστάνε και ψάχνεις τρόπο να ζητήσεις τα δανεικά κι αγύριστα. Μέχρι και συμμαθήτριες από το δημοτικό είσαι ικανή να ξεθάψεις, '' μα αλήθεια, σου είχα αγοράσει ένα τοστ στο κυλικείο!''.