Τον τελευταίο καιρό, το Facebook μας προκαλεί να κάνουμε share ένα post που ξεχωρίζει για μας, τις καλύτερες στιγμές της χρονιάς μας. Και τις θυμίζει με καμάρι στους φίλους μας για να σκάσουν λίγο από το κακό τους. Άντε καλέ που σπέρνει διχόνοιες! Αυτή η εφαρμογή για το Year's Preview (κουράγιο, με την αλλαγή του χρόνου θα εξαφανιστεί!) εμφανίζεται στην αρχική σου θες - δε θες και απλά μπορείς να επιλέξεις να το προσπεράσεις και όχι να το δημοσιεύσεις.

Σωστά μάντεψε για μένα, η φωτογραφία που έχω γραπώσει το πτυχίο μου ήταν όντως η αγαπημένη μου, αλλά τι νόημα έχει να το υπενθυμίσω στη λαοθάλασσα (μια μικρή υπερβολή!) που μ΄ έχει κάνει φίλη στο facebook; Α ναι, πως το ξέχασα! Και προσθέτει " Its been a great year! Thanks for being a part of it!''. Να προσθέσω και γω, εσείς που σχολιάζετε αρνητικά όσους ποστάρουν αυτή την γλυκανάλατη σημείωση για τη χρονιά που φεύγει, είστε το ίδιο φορτικοί.

Το facebook ζήτησε συγγνώμη δημόσια καθώς μέσα από τους αλγόριθμους που σαν ζιζάνια κάνουν το παιχνίδι τους, δημιουργήθηκαν προβλήματα ηθικού χαρακτήρα με το περιεχόμενο που μπήκε φάτσα φόρα στο post της χρονιάς. Για παράδειγμα, σ ' έναν πατέρα που έχασε την 6χρονη κόρη του από καρκίνο, έβαλαν την παρακάτω φωτογραφία, ως τη φωτογραφία της χρονιάς του:

Προφανώς, το Facebook δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει (και εντύπωση μου κάνει) ποια φωτογραφία είναι "ευχάριστη", ποια προέρχεται από ανέμελες καλοκαιρινές διακοπές και ποια μεταφέρει ένα θλιβερό μήνυμα. Θα μου πεις γιατί πρέπει η τελευταία περίπτωση να είναι στο facebook; Μάλλον στα πλαίσια της ενημέρωσης των φίλων.

O Jonathan Gheller, υπεύθυνος για αυτή την εφαρμογή του facebook ζήτησε συγγνώμη στον πατέρα της 6χρονης μέσα από το Washington Post. Δήλωσε πως η εφαρμογή αυτή είναι τέλεια για αρκετούς ανθρώπους, αλλά πως στον συγκεκριμένο τελικά προκάλεσε πόνο αντί για χαρά.

Οι αντίστοιχες περιπτώσεις ήταν αρκετές, όπως την περίπτωση του αγοριού που κάηκε το σπίτι του, μάντεψε ... η εφαρμογή θεώρησε ότι αυτή ήταν η καλύτερη στιγμή του 2014!