Οταν έρχονται οι γιορτές ο κάθε ένας κάνει τα κουμάντα του και υπολογίζει ότι από τα έσοδα που θα έχει στο τέλος θα έχει τα...μισά. Κι αυτό γιατί τα Χριστούγεννα είναι συνδεδεμένα με δώρα, εξόδους 4 και 5 φορές την εβδομάδα (ήτοι 10 φορές σε 15 μέρες) και ρεβεγιόν. Ρεβεγιόν σημαίνει επισκέψεις σε σπίτια όπου θα πρέπει να πας με ένα καλό μπουκάλι κρασί και γλυκά, ή ότι εσύ διοργανώνεις τραπέζι και γλέντι στο σπίτι που μεταφράζεται σε ακόμα περισσότερα έξοδα.

Όμως γιατί να υπάρχει ντε και καλά αυτή η σκέψη; Θέλω να πω ότι αν έχεις ένα καλό εισόδημα τότε ναι, να κάνεις δώρα αν όμως η τσέπη είναι στενή; Mην ανησυχείς  υπάρχει πάντα τρόπος να μπεις στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

1.Κάνε ένα πλάνο. Εστω και λίγες (σήμερα ας πούμε) μέρες πριν τις 25 κάτσε κάτω και φτιάξε μια λίστα. Πρώτα πρώτα γράφεις το διαθέσιμο μπάτζετ που πάει σε συνάρτηση με το εισόδημα σου. Μετά γράφεις όλα όσα θα ήθελες να κάνεις. Στο τέλος αφαιρείς αυτά που δεν είναι τόσο σημαντικά και απαραίτητα. Π.χ. Δώρο στην κολλητή σου θα κάνεις. Στην προϊσταμένη σου από του χρόνου.

2. Βρες τις πιο οικονομικές λύσεις. Δεν χρειάζεται να πάρεις σβάρνα τα μαγαζιά. Άνοιξε Spartoo.gr, MyShoe.gr, Skroutz.gr και τις επίσημες ιστοσελίδες καταστημάτων που θα επισκεπτόσουν Live.

3. Δώρα δεν είναι μόνο όσα αγοράζεις. Όταν δεν υπάρχει χρήμα, υπάρχει η δημιουργικότητα. Για παράδειγμα ο κολλητός μου είχε κάνει δώρο σε μια κοπέλα ένα ημερολόγιο που έφτιαξε μόνος του, με φωτογραφίες τους. Να μια καλή ιδέα. Ή μπορείς να του φτιάξεις μια κασέτα με τα αγαπημένα του τραγούδια. Όχι στάσου: δεν ζούμε στο 1995 και δεν σε λένε Τσάντλερ!

4. Take it easy με το φαγητό. Επειδή κάθε χρόνο μετά τις γιορτές ξεκινάς δίαιτα να χάσεις τα νεοφερμένα κιλά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συμβεί και φέτος. Μην πάρεις 4 κουτιά μελομακάρονα, 5 με κουραμπιέδες, δίπλες, τσουρέκια και προπάντων μην πάρεις την πιο μεγάλη γαλοπούλα, γιατί μετά σε βλέπω να λες «πούλα»!

5. Μην πας φέτος στα μπουζούκια τις παραμονές. Αφού ξέρεις ότι θα ματώσει η τσέπη παράτα τα. Υπάρχουν τόσες οικονομικές επιλογές. Θα βρεις και τα εναλλακτικά αγόρια εκεί που διαφέρουν από τον μουσάτο-χιπστερά με τα τατού πρώην σου. Υπάρχει και η λύση του σπιτιού που είναι ιδανική.

6. Άσε την πιστωτική στο σπίτι. Όταν την κρατάς στο χέρι νομίζεις πως είναι Gold και ξοδεύεις ακατάπαυστα. Πας για μια μπλούζα και καταλήγεις με «αχ, τι ωραίο, να το πάρω…Α, κοίτα κι αυτό πόσο τέλεια πηγαίνει με τα μάτια μου. Θα το πάρω. Μήπως να πάρω και αυτό για την Χριστίνα;». ΟΧΙ! Έχε ένα ποσό στην τσέπη για τα απολύτως απαραίτητα.