Πρόσεξε μην κρυώσεις! Η συμβουλή της μαμάς αποκτά άλλη αξία αυτές τις μέρες που όλοι προσέχουμε παραπάνω. Κανένας δεν θέλει να αρπάξει ένα κρυολόγημα που δεν θα γνωρίζει αν είναι σύμπτωμα προσβολής από τον κορονοϊό μέχρι να κάνει το τεστ.

Αν και τίποτα δεν μπορεί να μας θωρακίσει αποτελεσματικά πέρα από την τήρηση των μέτρων που έχουν επιβληθεί, υπάρχουν τρόποι να τρεφόμαστε υγιεινά και να προστατεύουμε την υγεία του ανώτερου αναπνευστικού.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον διεθνώς αναγνωρισμένο γιατρό και ερευνητή William W. Li, MD, που έχει επικεντρωθεί στη μελέτη τροφών που ενισχύουν τον οργανισμό απέναντι στις επιθέσεις από ιούς, μπορούμε να προσθέσουμε στην διατροφή μας πράσινο τσάι, μανιτάρια και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, “χτίζοντας” καλύτερη άμυνα μέσα στην χειμωνιάτικη φάση της επίθεσης των λοιμώξεων.

1. Πίνουμε πράσινο τσάι

Από την στιγμή που Ιάπωνες ερευνητές ανέφεραν ότι το πράσινο τάι αυξάνει κατά 70% συγκεκριμένα αντισώματα του οργανισμού που προστατεύουν το ανώτερο αναπνευστικό, το ρόφημα απέκτησε άλλες διαστάσεις. Γνωστό ήδη για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, βοηθάει στην αύξηση της γλουταθειόνης, μία από τις πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα.

2. Τρώμε πιο συχνά μανιτάρια

Είναι νόστιμα, στην εποχή τους και μια άριστη πηγή της Β-D γλυκάνης, μιας ουσίας που βελτιώνει την ανοσολογική λειτουργία. Προσθέστε φρέσκα μανιτάρια στη σαλάτα σας, φτιάξτε μια ζεστή μανιταρόσουπα ή βάλτε μανιτάρια στην πίτσα που θα φτιάξετε στο σπίτι ή στην σάλτσα για τα ζυμαρικά σας.  

 

3. Προτιμάμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D

photo: www.freepik.com

 

Λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σκουμπρί, σολομός), εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής άλεσης και μαργαρίνη με βιταμίνη D, κρόκοι αβγών – όλα είναι ικανοποιητικές πηγές της συγκεκριμένης βιταμίνης την οποία οι ειδικοί συσχετίζουν με την πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών αλλά και με την καλή λειτουργία όλου του οργανισμού.  Αν έχετε την υποψία ότι έχετε έλλειψη, ζητήστε από τον παθολόγο σας να σας συνταγογραφήσει την ειδική εξέταση και εκείνος θα κρίνει από το αποτέλεσμα αν θα χρειαστείτε να πάρετε για ένα διάστημα συμπλήρωμα διατροφής.