Στην Αμερική, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μία γυναίκα (Νούμι Ραπάς) έχοντας αποφασίσει να ξαναφτιάξει τη ζωή της στα προάστια μαζί με τον σύζυγό της (Κρις Μέσινα), θα βρεθεί ξανά μπροστά στον εφιάλτη που έζησε τότε εξαιτίας της οικογένειας που μετακομίζει στο γειτονικό τους σπίτι.

Το Backstage της παραγωγής

Η ιδέα για την πραγματοποίηση της ταινίας άρχισε όταν ο παραγωγός Λορέντσο ντι Μποναβεντούρα (‘’Εκτός Τροχιάς’’, ‘’Red’’) έδωσε το σενάριο στην ηθοποιό Νούμι Ραπάς (‘’Το Κορίτσι με το Τατουάζ’’, ‘’Passion’’). Ενθουσιασμένη η Ραπάς μετέφερε τα νέα στον συνάδελφο και φίλο της ηθοποιό Τζόελ Κίναμαν (‘’Βαλές Κούπα’’, ‘’3 Δευτερόλεπτα’’), με σκοπό να παίξουν στην ταινία. Στο παρελθόν, οι δυο τους συμμετείχαν στην ταινία «Child 44» το 2015.

Η ταινία «Το Μυστικό Μας» πρόκειται για μία προκλητική εξερεύνηση της επιλογής ανάμεσα σε συγχώρεση και εκδίκηση, από τη ματιά μιας γυναίκας που επέζησε από τη Γενοκτονία των Ρομά. Ο σεναριογράφος Ράιαν Κόβινγκτον – ο οποίος κάνει το ντεμπούτο του σε μεγάλου μήκους ταινία – εμπνεύστηκε από μία συνέντευξη που άκουσε για μία γυναίκα, η οποία επέζησε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς.

«Από αυτό το περιστατικό ξεκίνησα την έρευνά μου. Παρακολούθησα πολλά ντοκιμαντέρ και μαρτυρίες των επιζώντων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Συνειδητοποίησα σύντομα πως με ενδιέφερε ο τρόπος που οι γυναίκες αντιμετώπιζαν τα τραύματα του πολέμου και η προσπάθειά τους να φτιάξουν ξανά τις ζωές τους μετά από μια γενοκτονία», δηλώνει ο Κόβινγκτον. Έτσι, ο ίδιος φαντάστηκε για την ιστορία του μία γυναίκα που ξαναφτιάχνει τη ζωή της στις ΗΠΑ, όπου μία τυχαία συνάντηση θα την ωθήσει να πάρει εκδίκηση από τον άνδρα που εκείνη νομίζει πως της έκανε κακό.

Έπειτα από τρεις δεκαετίες στην κινηματογραφική βιομηχανία, ο ντι Μποναβεντούρα καταλαβαίνει πότε μία ιστορία είναι συναρπαστική. «Αυτή είναι μία ιστορία για τον τρόμο εκείνης της εποχής, που δεν γνωρίζουμε απόλυτα σήμερα. Θέτει σημαντικά ερωτήματα και δεν προσπαθεί να τα απαντήσει την ίδια στιγμή. Αντιθέτως, ενθαρρύνει το κοινό να ρωτήσει τους εαυτούς τους τι θα έκαναν στη θέση των τριών βασικών προσώπων. Πρόκειται για μία κατάσταση που ο φόνος μπορεί να δικαιολογηθεί; Πώς μπορείς να είσαι σίγουρος; Ο καθένας από τους χαρακτήρες ξεκινά από ένα σημείο και καταλήγει σε ένα εντελώς διαφορετικό από το αρχικό», λέει ο ντι Μποναβεντούρα.

Μία Εμπνευσμένη Επιλογή

Ενθουσιασμένη με το project, η Ραπάς έγινε η κινητήριος δύναμη της παραγωγής: έπεισε τον Κίναμαν να συμμετέχει στην ταινία παρά το δύσκολο πρόγραμμά του, πρότεινε τον σκηνοθέτη Γιούβαλ Άντλερ (‘’Bethlehem’’, ‘’Η Κατάσκοπος’’) να αναλάβει την σκηνοθεσία και, τέλος, να έχει ενεργό ρόλο και στην παραγωγή.

«Η επιλογή της Νούμι για τον σκηνοθέτη ήταν υπέροχη. Ο Γιούβαλ αρνείται να εγκαταλείψει το όραμά του για την ταινία και αυτό μου αρέσει πολύ και το υπολογίζω κάθε φορά σε έναν σκηνοθέτη. Ο Ράιαν έγραψε ένα έξυπνο και σφιχτοδεμένο σενάριο με καλογραμμένους χαρακτήρες. Αν και υπέστη μερικές αλλαγές, ο πυρήνας της ιστορίας παρέμεινε ο ίδιος», σχολιάζει ο ντι Μποναβεντούρα.

Ο παραγωγός Έρικ Χάοσαμ (‘’Ριψοκίνδυνοι Άνδρες’’, ‘’Πιστό Αντίγραφο’’) προσθέτει: «Ο Άντλερ είναι ένας σκηνοθέτης που καταλαβαίνει απόλυτα τις δυσκολίες των χαρακτήρων του και καταφέρνει με τη δουλειά του να το δείξει αυτό στο κοινό διατηρώντας πάντα ένα σασπένς στην ιστορία».

Ο συμπαραγωγός Στιούαρτ Φορντ (‘’Η Ναυμαχία του Μίντγουεϊ’’, ‘’Αντιρρησίας Συνείδησης’’) συμφωνεί πως οι αλλαγές στο σενάριο το έχουν κάνει ακόμα πιο δυνατό. «Είναι μεγάλη μας ευχαρίστηση να δουλεύουμε μαζί με τον Άντλερ. Έδωσε την καρδιά και την ψυχή του στην ταινία».

Ο Άντλερ σπούδασε μαθηματικά και φυσική στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στην πατρίδα του, το Ισραήλ. Επίσης, ασχολήθηκε με τη φιλοσοφία, τη γλυπτική και τη φωτογραφία. Πήρε διδακτορικό στη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Columbia πριν την ηλικία των 30 ετών.

Αν και η ταινία θέτει μερικά σημαντικά ηθικά ερωτήματα, ο Άντλερ ήθελε εξ αρχής να φτιάξει ένα δυνατό και φιλόδοξο θρίλερ με δυναμικές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές του. «Ένα καλό θρίλερ χρειάζεται η πλοκή του να κινείται συνέχεια», λέει ο Άντλερ. «Η ιστορία αυτή έχει ένα απλό set-up και στη συνέχεια αρχίζουν οι απροσδόκητες εξελίξεις που κινούν τη δράση. Οι χαρακτήρες παίρνουν αποφάσεις ζωής και θανάτου και αυτό κάνει το κοινό να αναρωτιέται ποιος πραγματικά λέει την αλήθεια».

Η Ραπάς δηλώνει πολύ ευχαριστημένη από τη συνεισφορά της στην παραγωγή. «Έχω δουλέψει ξανά ως παραγωγός στο παρελθόν, αλλά σίγουρα όχι σε τέτοιο βαθμό. Ήταν μια μοναδική εμπειρία».

Η ταινία πραγματοποίησε γυρίσματα στη Νέα Ορλεάνη.

Οι δυναμικοί χαρακτήρες

Στην ταινία «Το Μυστικό Μας» πρωταγωνιστούν οι Νούμι Ραπάς, Τζόελ Κίναμαν και Κρις Μεσίνα (‘’Devil’’, ‘’Επιχείρηση: Argo’’).

Ο ντι Μποναβεντούρα τόνισε για την Ραπάς: «Η Νούμι έχει πάθος σε οτιδήποτε κάνει. Ως ηθοποιός, μπορεί να είναι και ευάλωτη αλλά και άτρωτη. Η συνεισφορά της στο ρόλο ήταν μεγαλειώδης».

Ο Φορντ πρόσθεσε ότι«Έχει κατανόηση και εμπάθεια για τον χαρακτήρα που υποδύεται. Έτσι, κατάφερε να μεταφέρει κάθε συναίσθημα με ακρίβεια και στο σωστό επίπεδο». Ενώ ο Άντλερ είπε για την πρωταγωνίστριά του: «Χρειάζονταν να κρατήσει το αίσθημα του θυμού της υψηλά στη μεγαλύτερη διάρκεια της ταινίας. Ήμουν απαιτητικός και εγώ, αλλά και εκείνη έδωσε την κατάλληλη μορφή στο ρόλο της και δεν πέρασε ποτέ τα όρια».

Στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Κίναμαν είναι δεμένος σε μία καρέκλα με φιμωμένο το στόμα του. «Παρ’ όλα αυτά, καταφέρνει να είναι ένας πολύ ενδιαφέρων χαρακτήρας», λέει ο Άντλερ. «Ο χαρακτήρας του πρέπει να δείχνει επικίνδυνος και ταυτόχρονα να είναι αρεστός, ειδάλλως δεν θα πετύχει αυτό που θέλω να κάνω. Ο Τζόελ μπόρεσε να ενσωματώσει αυτά τα χαρακτηριστικά και να πείσει με την ερμηνεία του».

Ο ντι Μποναβεντούρα συμφωνεί με τον Άντλερ: «Είμαστε ευγνώμονες που ο Τζόελ συμμετέχει στην ταινία, είναι πραγματικός χαμαιλέοντας. Συνήθως, ένας χαρακτήρας που είναι εγκλωβισμένος σε ένα σημείο και δεν μπορεί να μιλήσει, μοιάζει σχετικά παθητικός. Όμως, ο Τζόελ είναι συναρπαστικός με ή χωρίς κινήσεις». Ο ίδιος ο ηθοποιός θεωρεί αυτό το ρόλο ως έναν από τους πιο δύσκολους και απαιτητικούς στην καριέρα του μέχρι σήμερα. 

Με τη σειρά του, ο Κίναμαν ήταν πολύ ενθουσιασμένος από την ερμηνεία του συμπρωταγωνιστή του Κρις Μεσίνα. «Γνώριζα πως είναι καλός ηθοποιός, αλλά αυτή τη φορά ξεπέρασε τον εαυτό του», λέει ο ίδιος. Ο Άντλερ δήλωσε για τον Μεσίνα ότι «Η συνεργασία μας ήταν πολύ καλή. Του αρέσουν πολύ οι αυτοσχεδιασμοί. Σε 10 λήψεις μιας σκηνής, θα κάνει 10 φορές κάτι διαφορετικό. Προετοιμάζεται με ξεχωριστό τρόπο κάθε φορά και φέρνει αξιόλογα αποτελέσματα». Τέλος, ο ίδιος ο Μεσίνα υποστηρίζει ότι το πιο καλό πράγμα στην ταινία είναι η ανάγκη που προκύπτει για διάλογο.

Δες το trailer

Στοιχεία για την ταινία:

Σκηνοθεσία

Γιούβαλ Άντλερ   

Σενάριο

Γιούβαλ Άντλερ, Ράιαν Κόβινγκτον

Παραγωγή

Λορέντσο ντι Μποναβεντούρα, Έρικ Χάοσαμ,
Άνταμ Ρίμπακ, Γκρεγκ Σαπίρο, Στιούαρτ Φορντ

Ηθοποιοί

Τζόελ Κίναμαν, Νούμι Ραπάς, Κρις Μεσίνα, Έιμι Σέιμετζ