Θέλεις να είσαι αρεστή στις παρέες, στη δουλειά και στην οικογένεια αλλά από την άλλη δεν σου αρέσει να υποχωρείς συνεχώς ή να μην γίνεται το δικό σου;

Επιθυμείς να πετυχαίνεις τους στόχους σου χωρίς να γίνεσαι απότομη και δηκτική;  

Όλοι οι ειδικοί τονίζουν ότι χρειάζεται να προσέχεις τι λες και πώς το λες.

 

Δώσε εναλλακτικές

Φωτό: www.freepik.com/

Το κλειδί για να κάνεις τον συνομιλητή σου να συμφωνήσει μαζί σου είναι να του προσφέρεις λύσεις και εναλλακτικές λύσεις. Στον καθένα αρέσει να έχει επιλογές για να αισθανθεί ότι διατηρεί ακόμα τον έλεγχο και μπορεί τελικά να επιλέξει. Μάλιστα κάποιοι επαγγελματίες της συμβουλευτικής και των διαπραγματεύσεων, προτείνουν να δίνουμε 4 εναλλακτικές τοποθετώντας την δική μας «κρυφή προτίμηση» στην 3η θέση. Οι πιθανότητες είναι  να επιλέξει την τρίτη λύση και μάλιστα σε ποσοστό 75%. Τέλος, προσπάθησε να γλυκάνεις λίγο την αίσθηση μιας συμφέρουσας μόνο για εσένα προοπτικής χρυσώνοντας το χάπι: δεσμεύσου για κάτι επιπλέον, για να μην αισθανθεί ο απέναντί σου ότι είσαι ο μοναδικός νικητής!

 

Απόφυγε την φράση «δεν το κάνω»

Ο διευθυντής σου σού ζήτησε να συμμετέχεις σε μια διαδικτυακή συνομιλία με έναν πελάτη του γραφείου το Σάββατο; Η μητέρα σου θέλει να κάνεις εκκαθάριση απόψε σε όλες τις ντουλάπες σου; Μια συμφοιτήτριά σου καίγεται να την βοηθήσεις σε μια εργασία που πρέπει να παραδώσει ενώ έχεις κανονίσει να δεις ταινία; Θυμήσου τον εξής κανόνα: δείχνουμε να κατανοούμε το πρόβλημα, ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας, εξηγούμε γιατί και προτείνουμε λύσεις. Αν απλώς πετάξουμε ένα «όχι, δεν γίνεται», έχουμε γίνει αντιπαθείς! Είναι προτιμότερο να πούμε: «θέλω πολύ να βοηθήσω αλλά δεν θα μπορούσα απόψε. Ωστόσο, είμαι διαθέσιμη…» και να δώσουμε άμεσα μια εναλλακτική παρά να κόψουμε γέφυρες – ακόμα κι αν είναι η κολλητή μας απέναντι που νιώθουμε ότι δεν θα μας παρεξηγήσει.  

 

 Χρησιμοποίησε το «εμείς» αντί για το «εσύ»

Φωτό: www.freepik.com/

Έχεις απέναντί σου τον καθηγητή και θέλεις να διαμαρτυρηθείς για τον βαθμό που σου έβαλε; Αν πρόκειται να «κατηγορήσεις» κάποιον, δεν θα χρησιμοποιήσεις ποτέ το β’ πρόσωπο (είτε στον ενικό είτε στον πληθυντικό αριθμό). Δεν λέμει ούτε «εσύ», ούτε «εσείς» αλλά «εμείς». Δείχνει ομαδικό πνεύμα, αποδεικνύει την στάση κατανόησης για την άλλη πλευρά και τον σεβασμό στις απόψεις και τις αποφάσεις της ενώ ταυτόχρονα μπορεί και να κάμψει έναν δύσκολο χαρακτήρα που δεν του αρέσουν και πολύ οι διαπραγματεύσεις. Μια ειλικρινής διάθεση να λύσετε μαζί το πρόβλημα, γέρνοντας ελαφρώς και το κεφάλι είναι η ιδανική στάση για να πετύχεις περισσότερα σε μια σκληρή αναμέτρηση.  

 

Φωτό εξωφύλλου: Unsplash