Χώρισες, έτσι; Αν σου πει κάποιος εκείνη την στιγμή ότι δεν τρέχει κάτι, θα θυμώσεις ακόμα περισσότερο…

Αν σου υπενθυμίσει τα αρνητικά του ανθρώπου που βρισκόταν δίπλα σου, θα θυμηθείς μόνο τα θετικά και θα βουρκώσεις…

Είσαι απελπισμένη και δεν θέλεις να δεις καθαρά τι συμβαίνει…

Ο χωρισμός είναι ένα στάδιο στις περισσότερες σχέσεις που δεν μπορείς να διαχειριστείς εύκολα είτε αυτός αφορά μακροχρόνια σχέση είτε ένα ξαφνικό έρωτα που δεν πήγε και τόσο μακριά.

Στην πρώτη περίπτωση είναι δυσκολότερο να πας παρακάτω και κανείς δεν μπορεί να σου δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση πόσο θα κρατήσει η φάση της βαθιάς θλίψης.

Αυτό που μπορούν, όμως, όλοι οι εξειδικευμένοι σε ζητήματα ψυχολογίας σχέσεων να σου πουν είναι μερικούς απλούς τρόπους για να ξεπεράσεις το συγκεκριμένο πρόσωπο και την απώλεια.

(Φωτό: Freepik)

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να το «ζήσει»

Απώλεια είναι και θα χρειαστεί να νιώσεις έντονα συναισθήματα! Να πονέσεις, να θυμώσεις, να στενοχωρηθείς, να δακρύσεις. Είναι χειρότερο να προσπαθήσεις από την πρώτη στιγμή να περιορίσεις το συναισθηματικό φορτίο και να καταπνίξεις ό, τι νιώθεις. Για να περάσουμε στην απέναντι όχθη, πρέπει πρώτα να βραχούμε λίγο συναισθηματικά.

Κάνε μια λίστα με όλα όσα δεν πήγαιναν καλά

Μπορεί να σου λείπει ένα αγόρι και η σχέση σας αλλά στην πλειοψηφία πάντα υπάρχει κάτι που δείχνει ότι ένας δεσμός δεν μπορεί να προχωρήσει. Μάλιστα αυτό το σημάδι έρχεται σχεδόν από την αρχή της επαφής. Αντί, λοιπόν, να κρύβεσαι από εσένα την ίδια, στην ερώτηση «γιατί να τελειώσει;», πρέπει να δώσεις μια ειλικρινή απάντηση. Να θυμηθείς  το «ψέμα» ή εκείνο το «αγκάθι» που προϋπήρχε και γνώριζες ότι θα τα χαλούσε όλα στο τέλος.

(Φωτό: Freepik)

Απομακρύνεις τα επικίνδυνα ενθύμια

Σίγουρα θα υπάρχουν αναμνηστικά αυτής της σχέσης στο δωμάτιό σου. Καλό είναι όλα αυτά να φύγουν από το οπτικό σου πεδίο. Αυτό που τονίζουν οι ειδικοί είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα ξεφορτωθείς για πάντα αλλά αρκεί να τα βγάλεις προσωρινά εκτός. Για παράδειγμα, αν έχεις τυπώσει κοινές σας φωτογραφίες που διακοσμούν τον τοίχο σου, ήρθε η ώρα να αλλάξεις και τον χώρο σου. Αυτό που θα βοηθήσει μαζί με την ανακατάταξη των πραγμάτων, θα είναι να φτιάξεις κι ένα νέο πρόγραμμα στην καθημερινότητά σου. Άλλαξε τη ρουτίνα σου και βάλε νέες δραστηριότητες μέσα στην εβδομάδα για να περάσεις πιο εύκολα στην επόμενη φάση.

Βρες τους κατάλληλους μηχανισμούς αντιμετώπισης

Καιρός για εσωτερική αναζήτηση: τι είναι αυτό που σε καλμάρει; Τι σε κάνει να αισθάνεσαι καλά; Είναι μια συνεδρία sunset yoga; Ένα μασάζ στην πλάτη; Ψώνια και καφές με τις φίλες σου στο Μοναστηράκι; Εντόπισε μόνη σου τους μηχανισμούς εκείνους που λειτουργούν θετικά σε εσένα και σε βοηθούν όχι απλώς να ξεχαστείς αλλά να αισθανθείς πιο ευτυχισμένη. Μάθε να είσαι εσύ το επίκεντρο και θα διαπιστώσεις σύντομα ότι θα νιώσεις πιο χαρούμενη.

(Φωτό: Freepik)

Ζήτα βοήθεια

Μην το περνάς μόνη σου αλλά μοιράσου το με τη οικογένεια και τον κύκλο σου. Αυτοί είναι το σύστημα υποστήριξης και θα θέλουν με χαρά να σε δουν ευτυχισμένη. Προσπάθησε να είσαι ειλικρινής κυρίως με τον εαυτό σου, μίλα τους και σκέψου μαζί τους την περίπτωση να χρειάζεσαι επαγγελματική βοήθεια από ειδικό. Είναι πολύ πιο ασφαλές να απευθυνθείς σε μια ψυχολόγο που θα σε καθοδηγήσει σωστά – ειδικά αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις καθόλου και παρουσιάζεις ψυχοσωματικές δυσκολίες.