Ο Πίτερ (Όουκς Φέγκλεϊ) και ο παππούς του, Εντ (Ρόμπερτ Ντε Νίρο), είναι πολύ αγαπημένοι και δεμένοι μέχρι που… ο παππούς του θα μετακομίσει στο σπίτι της οικογένειάς του και θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το πιο μεγάλο κεκτημένο του, το δωμάτιό του! Ο Πίτερ, όμως, δεν το βάζει κάτω και επινοεί με τους φίλους του φάρσες για να τον διώξει! Αλλά και ο παππούς του δεν παραδίνεται εύκολα... Ένας πόλεμος είναι προ των πυλών!

Μάθε λίγα επιπλέον για την παραγωγή

Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Κίμελ Σμιθ, το οποίο έχει πουλήσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα.

Έχοντας διαβάσει το αγαπημένο του βιβλίο, ο εντεκάχρονος Τρε Πιρτ έψαξε παντού να δει και την ταινία. Όμως, δεν την βρήκε. Έτσι, τότε, πήγε το βιβλίο στους γονείς του – οι οποίοι είναι παραγωγοί ταινιών – και άρχισαν, λοιπόν, τα σχέδια για αυτή την ταινία. Στην τάξη του Τρε, το βιβλίο αυτό είναι πολύ δημοφιλές σε όλα τα παιδιά και έχει γενική απήχηση.

Οι γονείς του Τρε, Μάρβιν και Ρόζα, ήθελαν να συμμετέχει ενεργά ο γιος του στην παραγωγή της ταινίας. Έτσι, ο Τρε κατάφερε να μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Guinness ως ο πιο μικρός σε ηλικία παραγωγός σε ταινία μέχρι στιγμής!

Ο Μάρβιν Πιρτ (‘’Χριστουγεννιάτικο Δώρο’’) λέει για το γιο του: «Ήθελα να τον ενθαρρύνω, να του διδάξω ένα μάθημα ζωής. Δεν ήθελα να τον κάνω να πιστεύει πως η συμβολή του στην ταινία είναι μικρότερης σημασίας επειδή είναι ακόμα παιδί. Ήθελα να τον αντιμετωπίσω ίσο προς ίσο. Έχει διαβάσει όλα τα drafts, είναι μέρος της ομάδας παραγωγής. Ήταν δική του ιδέα να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Ντε Νίρο».

Για τα καθήκοντα του σκηνοθέτη, η ομάδα παραγωγής επέλεξε τον σκηνοθέτη Τιμ Χιλ (‘’Ο Άλβιν και η Παρέα του’’, ‘’Hop’’). Όσον αφορά το καστ, οι επιλογές φάνηκαν να ήταν λίγο πιο δύσκολες. «Νομίζω πως ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο ήταν η μοναδική μας επιλογή για το ρόλο του Εντ, σε τέτοιο βαθμό ώστε να μη γίνει καθόλου η ταινία», δηλώνει ο Πιρτ.

Η Ρόζα Πιρτ (‘’Φονική Καταιγίδα’’) προσθέτει: «Ήταν δύσκολο να κάνουμε τον Ντε Νίρο να δεχτεί το ρόλο. Αρχικά λόγω του προγράμματός του, ύστερα δεν ήταν απόλυτα σίγουρος για το project. Έπειτα από σκέψεις, είπε το ‘’ναι’’ και έτσι ξεκίνησε η ταινία».

Για το ρόλο του Πίτερ, η παραγωγή δέχθηκε παρά πολλές αιτήσεις. Ο ρόλος κατέληξε στον Όουκς Φέγκλεϊ (‘’Ο Πιτ και ο Δράκος του’’, ‘’Το Δωμάτιο των Θαυμάτων’’). «Θέλαμε ένα παιδί που να ήταν ακόμα παιδί στην καρδιά του. Ο Όουκς ήταν η κατάλληλη επιλογή για το ρόλο», λέει η Πιρτ.

Η συμμετοχή του Κρίστοφερ Γουόκεν ήταν επίσης ένα δυνατό χαρτί για την παραγωγή. «Τον εκτιμώ απεριόριστα ως ηθοποιό, και ακόμα περισσότερο από αυτή τη συνεργασία μας. Διαβάζαμε το σενάριο μαζί με όλο το καστ και κάθε φορά που μιλούσε ο Κρις, λυνόμασταν στα γέλια. Τότε, είπα στη Ρόζα πως είχαμε αυτό που θέλαμε», δηλώνει ο Πιρτ.

Μικροί και μεγάλοι χωρίζονται σε στρατόπεδα και περνούν στην αντεπίθεση: από τη μία πλευρά, ο Πίτερ συμμαχεί με τους φίλους του Έμα, Στιβ και Μπίλι ενώ στην απέναντι πλευρά βρίσκεται ο παππούς του Εντ, ο οποίος συμμαχεί με τους Τζέρι, Ντάνι και Νταϊάν. Ο πατέρας του, η μητέρα του και η αδερφή του κάθονται αμέτοχοι και ουδέτεροι σε αυτό τον «πόλεμο στο σπίτι».

Ο Όουκς Φέγκλεϊ δηλώνει πως απόλαυσε ιδιαίτερα όλες τις σκηνές με τις πλάκες που κάνει στον παππού του. «Μία από τις αγαπημένες μου ήταν η σκηνή που τον περιλούζω με μουστάρδα και κέτσαπ. Είχε πολλή πλάκα αυτή η σκηνή», λέει ο ίδιος.

Ο Μάρβιν Πιρτ λέει για τη δική του αγαπημένη του στιγμή από την ταινία: «Νομίζω πως το πιο αστείο πράγμα στην ταινία είναι η σκηνή με τον Ντε Νίρο, τον Γουόκεν, τη Σέιμουρ και το Μάριν στο τραμπολίνο. Το να βλέπεις τον Ντε Νίρο να χοροπηδάει στο τραμπολίνο σαν ένα δεκάχρονο παιδί είναι κάτι που δεν βλέπεις κάθε μέρα».

Δείτε το trailer

Μερικά στοιχεία για την ταινία

Σκηνοθεσία

Τιμ Χιλ

Σενάριο

Τομ Τζ. Αστλ, Ματ Έμπερ

Παραγωγή

Φίλιπ Γκλάσερ, Μάρβιν Πιρτ, Ρόζα Μόρις Πιρτ

Ηθοποιοί

Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ούμα Θέρμαν, Ρομπ Ριγκλ, Όουκς
Φέγκλεϊ, Λόρα Μαράνο, Τσιτς Μάριν, Τζέιν Σέιμουρ,  Κρίστοφερ Γουόκεν