Μήπως ήρθε η ώρα να βάλεις σε ένα πρόγραμμα τον ύπνο σου; Έχεις ξεφύγει από το καλοκαίρι κι έχεις κάνει τη νύχτα ημέρα, όπως λέει και η μαμά σου; Καθώς οι σχολές αλλά και οι υπόλοιπες δραστηριότητες του χειμώνα ξεκινούν, ένα φυσιολογικό ωράριο με επαρκείς ποσότητες ύπνου, θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις την ενεργητικότητα και την καλή σου διάθεση.

Δες 6 απλούς τρόπους μέσω της διατροφής για να κοιμηθείς όχι μόνο καλύτερα αλλά και νωρίτερα!

1. Μάνγκοτο φυσικό παυσίπονο Γράφτηκες στο γυμναστήριο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές κι έχεις πιαστεί; Το σώμα σου πονάει και δεν μπορείς να κοιμηθείς; Οι ειδικοί προτείνουν ένα φρούτο που το βρίσκουμε πια παντού στα σούπερ μάρκετ για φυσική ανακούφιση. Μισό μάνγκο λίγο πριν κοιμηθούμε αρκεί για να εξοικονομήσουμε 25’ από το στριφογύρισμα στο κρεβάτι πριν μας πάρει ο ύπνος και να κοιμηθούμε πιο βαθιά σε ποσοστό 45%. Μάλιστα, επιστημονικές έρευνες στη Μεγάλη Βρετανία έχουν δείξει ότι η φυσική χρωστική β-κρυπτοξανθίνη που περιέχει μειώνει τις προσταγλανδίνες, ουσίες που είναι υπεύθυνες για μυϊκές συσπάσεις.  

(Φωτό: Freepick)

2. Γιαούρτι – το πιο απλό υπνωτικό Ξέρεις γιατί το λέμε αυτό; Το γιαούρτι περιέχει εκείνα τα αμινοξέα που βοηθούν τον εγκέφαλο να συνθέσει την ορμόνη μελατονίνη, η οποία βοηθάει στην αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου. Σύμφωνα δε με το Πανεπιστήμιο της Βερόνα στην Ιταλία,  ένα γιαούρτι χωρίς ζάχαρη βοηθάει να νυστάξουμε τουλάχιστον 30’ νωρίτερα αλλά και να κοιμηθούμε πιο βαθιά.  

 

3. Αγνό Μέλι – κατευναστικό για τις καούρες  Δεν σου έχει τύχει μετά από ποτά ή βαρύ φαγητό να πέφτεις για ύπνο και να μην μπορείς να κοιμηθείς από τις καούρες στο στομάχι; Λοιπόν, ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία υποστηρίζουν ότι μια κουταλιά της σούπας αγνό μέλι πριν τον ύπνο μειώνει στο μισό τις συγκεκριμένες ενοχλήσεις και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σε ποσοστό κατά 62% αφού το υπεροξείδιο του υδρογόνου που περιέχει προστατεύει από τα στομαχικά οξέα και επουλώνει τους ιστούς του οισοφάγου. Αρκεί, βεβαίως, να μην υποφέρεις από μόνιμη διαταραχή του γαστρεντερικού γιατί τότε θα πρέπει να έχεις και τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου για οποιαδήποτε διατροφική αλλαγή ή προσθήκη.

 

4. Αρωματικό ρύζι γιασεμιού – εξωτικό και καλμαριστικό Λένε ότι οι ισχυρές αρωματικές του ιδιότητες είναι εκείνες που συμβάλλουν στην παραγωγή των εγκεφαλικών κυμάτων Άλφα τα οποία παρατηρούνται όταν ο οργανισμός ηρεμεί. Από την άλλη οι υδατάνθρακες του ρυζιού βοηθούν στην παραγωγή της σεροτονίνης, ορμόνης της χαλάρωσης. Χάρη σε αυτούς τους δύο άσους, Αυστραλοί ερευνητές κατέληξαν ότι μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο αρωματικό ρύζι γασεμιού στο βραδινό μας μας βοηθάει να κοιμηθούμε 40’ περισσότερο αλλά και να αφεθούμε πιο εύκολο στον ύπνο σε ποσοστό μεγαλύτερο κατά 50% από  το συνηθισμένο μας.

 

5. Μπιφτέκια  - για να μην πετάγεσαι απότομα τη νύχτα Μα και η άπαχη πρωτείνη είναι σημαντική! Άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς ή 120 γραμμάρια κρέας τρεις φορές την εβδομάδα βοηθούν στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου. Αν, μάλιστα, ξυπνάς μέσα στη νύχτα ξαφνικά, το σενάριο της πρωτείνης είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσεις.

 

(Φωτό: Julia Androshchuk/Unsplash)

6. Μαύρη σοκολάτα – το απόλυτο μυοχαλαρωτικό  Το γνωρίζαμε ότι είναι ωφέλιμη αλλά δεν ξέραμε ότι βοηθάει και στις αϋπνίες. Ένα μικρό πλακίδιο σοκολάτας με περιεκτικότητα άνω του 70% σε κακάο βελτιώνει την ταχύτητα με την οποία μας παίρνει ο ύπνος. Μάλιστα ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ ισχυρίζονται ότι το συστατικό του κακάο, θεοβρωμίνη, μειώνει τον καρδιακό ρυθμό, ηρεμεί το νευρικό σύστημα και χαλαρώνει τους μυς βοηθώντας τον εγκέφαλο να μειώσει την παραγωγή των β-εγκεφαλικών κυμάτων που ευθύνονται για τις διαταραχές του ύπνου.

(Κεντρική Φωτό: Alexandra Grom-Smus/ Unsplash)