Ο Νίκος Μαριάνος, χορευτής, χορογράφος, δάσκαλος, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής, επιχειρηματίας, ηγέτης σε ομάδα, είναι ο δημιουργός ορισμένων από τα μεγαλύτερα live events στην Ελλάδα. Μια έντονη προσωπικότητα, τολμηρή και δημιουργική!

Δυναμισμός, πάθος, αποφασιστικότητα

Γνωστός ως «ο χορογράφος των διασημοτήτων», κυρίως εξαιτίας της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας στα μουσικά βίντεο κλιπ, μιούζικαλ και τηλεοπτικές παραγωγές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ο Νίκος Μαριάνος έχει βάλει στο επίκεντρο της ζωής του τον χορό. Η αγάπη του και ο ενθουσιασμός του να κάνει τον κόσμο να χορεύει, τον οδήγησαν να δημιουργήσει τη δική του σχολή χορού, την Nick Marianos Dance Factory, η οποία έχει γίνει το σπίτι μιας ελίτ ομάδας δασκάλων χορού.

Επιπλέον, είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του NMDF Dance Convention – του πρώτου και μεγαλύτερου ετήσιου Συνεδρίου Χορού στην Ελλάδα, που φιλοξενεί τους κορυφαίους δασκάλους χορού από ολόκληρο τον κόσμο.

Ο χορός

«Ο χορός είναι τα πάντα για μένα. Μου χαρίζει απίστευτη εσωτερική δύναμη και δημιουργικότητα και εμπνέει κάθε μου project. Θα ήθελα να μεταδώσω το πάθος μου αυτό σε όσους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο γίνεται. Γι’ αυτό και δημιούργησα τη σχολή χορού Nick Marianos Dance Factory, αλλά και το NMDF Dance Convention το οποίο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και στο οποίο συμμετέχουν παγκοσμίως καταξιωμένοι χορογράφοι. Υπόσχομαι ένα αξέχαστο τριήμερο γεμάτο κίνηση, μουσική και πάρτι! Αυτό το event με γεμίζει περηφάνια, καθώς με φέρνει ολοένα και πιο κοντά στο όραμά μου.

Ο στόχος

«Κάποιοι ίσως να με χαρακτήριζαν ως εργασιομανή. Εγώ, όμως, πιστεύω ότι αυτά που με χαρακτηρίζουν είναι το πάθος, η αφοσίωση και ο ενθουσιασμός που έχω για να κάνω τον κόσμο να χορεύει. Δεν ακολούθησα ποτέ τους κανόνες, είχα την ευκαιρία να αναλάβω πολλούς διαφορετικούς ρόλους. Στόχος μου είναι να κάνω την Ελλάδα τόπο προορισμού για τον χορό. Γι αυτό το NMDF Dance Convention υποδέχεται κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερους χορευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τον χορό;

Σίγουρα δεν προέκυψε με τον κλασικό τρόπο! Πάντα ασχολιόμουν με τον αθλητισμό και τον αγαπούσα, αλλά κάποια στιγμή, σε μεγαλύτερη ίσως ηλικία απ’ό,τι συνηθίζουν οι περισσότεροι, αποφάσισα να δοκιμάσω το χορό. Το ένιωσα σαν κάτι εντελώς φυσικό, και δικό μου. Είχα βρει αυτό που με γέμιζε και με εξέφραζε. Δεν με ένοιαζε πόση δουλειά απαιτούσε. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη Σχολή Ραλλού Μάνου και μετά στο Pineapple Dance Studio στο Λονδίνο.  

Τι πιστεύετε ότι προσφέρει;

Ο χορός προσφέρει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους, ανάλογα με το τι επιδιώκει ο καθένας. Σίγουρα χαρίζει ενέργεια, αυτοπεποίθηση, σωματική υγεία, αλλά και πνευματική ευεξία. Έχει τη σούπερ δύναμη να σου ανεβάζει τη διάθεση, ό,τι και να περνάς. Νομίζω ότι όλοι το χρειαζόμαστε αυτό. 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας είδος;

Εξαρτάται από τη διάθεσή μου. Το κάθε στιλ χορού έχει τον δικό του χαρακτήρα και τη δική του ιστορία, και μέσα από κάθε είδος μπορείς να εκφράσεις αυτό που θέλεις. Αν όμως έπρεπε να επιλέξω, θα έλεγα Commercial Jazz, καθώς έχει επιρροές κυρίως από street dancing, όπως hip hop και break dance, αλλά και άλλα είδη, όπως jazz και ballroom. Αυτό χρησιμοποιώ κυρίως και στη δουλειά μου, στα video clips και τα shows.

Αν δεν υπήρχε ο χορός στη ζωή σας, τι θα θέλατε να κάνετε;

Σίγουρα κάτι δημιουργικό. Και τώρα, δηλαδή, σαν καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης μεγάλων events, έχω καταφέρει να συνδυάσω τον χορό με το θέαμα. Ίσως, λοιπόν, να γύριζα ταινίες, να γινόμουν φωτογράφος ή να ασχολιόμουν με το θέατρο. Αλλά, ποιος ξέρει, ίσως να τα κάνω όλα αυτά κι ας υπάρχει ο χορός στη ζωή μου!

Ποια είναι η μεγαλύτερη θυσία που έχετε κάνει;

Θα έλεγα ότι έχω θυσιάσει πολύτιμο χρόνο με τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Αν και πάντα προσπαθώ να βλέπω τους φίλους και την οικογένειά μου, υπήρξαν στιγμές που η δουλειά και οι πρόβες με απορρόφησαν ολοκληρωτικά. Όλοι όμως περνάμε φάσεις που είναι πιο πιεσμένα τα πράγματα και σταδιακά επανερχόμαστε. Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία.

Πώς και με τι σκοπό εμπνευστήκατε το ετήσιο Συνέδριο Χορού, NMDF Dance Convention, στην Ελλάδα;

Παρόλο που είχα ανοίξει τη σχολή χορού Nick Marianos Dance Factory στη Γλυφάδα, ήθελα να κάνω κάτι με παγκόσμια απήχηση, με σκοπό να καθιερωθεί η Ελλάδα ως πρότυπος προορισμός στην εκπαίδευση χορού. Έτσι, σκέφτηκα να διοργανώσω ένα συνέδριο που θα φιλοξενούσε χορευτές και καταξιωμένους καθηγητές απ’ όλο τον κόσμο. Με την βοήθεια της ομάδας μου, το NMDF Dance Convention έγινε πραγματικότητα και έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία! Μάλιστα, φέτος, θα πραγματοποιηθεί στο ΟΑΚΑ, ώστε να στεγάσουμε ακόμα περισσότερους συμμετέχοντες και να οργανώσουμε ακόμα περισσότερες εκδηλώσεις. 

Σε ποιους απευθύνεται το συνέδριο;

Σε όλους. Αν αγαπάς τον χορό και θέλεις να μάθεις ακόμα περισσότερα με τον πιο διασκεδαστικό και ανεβαστικό τρόπο, σε περιμένουμε!

Τι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν φέτος;

Φέτος καταφέραμε να κλείσουμε 14 dance experts και να οργανώσουμε 25 master classes, πάρτι και πολλές εκπλήξεις που θα σας περιμένουν στο ΟΑΚΑ.

Έχετε συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες της εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής. Από το διεθνή χώρο υπάρχει κάποιος ή κάποιοι που θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Το όνειρό μου είναι να συνεργαστώ με την J.LO. Πέρα από δυναμική και ταλαντούχα τραγουδίστρια, είναι επαγγελματίας χορεύτρια και θεωρώ ότι θα ήταν μεγάλη εμπειρία να δουλέψω μαζί της. Αλλά, όποιος μεγάλος διεθνής καλλιτέχνης θα ήθελε να συνεργαστεί μαζί μου, θα το έκανα με μεγάλη χαρά.

Δεδομένης της εμπειρίας σας αλλά και των σπουδών σας στο Λονδίνο, πώς θα αξιολογούσατε το επίπεδο του χορού και των χορευτών στην Ελλάδα;

Νομίζω ότι είναι λίγο άδικο να συγκρίνουμε το Λονδίνο με την Ελλάδα καθώς είμαστε μια μικρή χώρα που περνάει τις δικές της δυσκολίες. Παρόλα αυτά, έχουν γίνει πολύ σοβαρές προσπάθειες και τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη εξέλιξη. Όλο και περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τον χορό ως τρόπο έκφρασης και γυμναστικής, εμπνέεται από τα dance videos στο YouTube και σαν αποτέλεσμα, ο πήχης έχει ανέβει ψηλά. Έχουμε πάθος και θέληση, άρα δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε!

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια;

Αυτό το κρατάω για έκπληξη! Stay tuned…