Η πρώτη λίστα των φιναλίστ για τα βραβεία του 2019 παρουσιάζει εξαιρετικές, μεμονωμένες εικόνες από όλο τον κόσμο

 

  • Όλες οι εικόνες των φιναλίστ του «Ανοιχτού Διαγωνισμού» και του «Διαγωνισμού Νέων»  είναι διαθέσιμες εδώ: worldphoto.org/press
  • Οι νικητές των δέκα κατηγοριών του «Ανοιχτού Διαγωνισμού» θα αποκαλυφθούν στις 26 Φεβρουαρίου, με τους νικητές του «Ανοιχτού Διαγωνισμού» και του «Διαγωνισμού Νέων» να ανακοινώνονται στις 17 Απριλίου, 2019

 

5 Φεβρουαρίου 2019: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας αποκαλύπτει, σήμερα, τους φιναλίστ φωτογράφους για τον «Ανοιχτό Διαγωνισμό» και τον «Διαγωνισμό Νέων» των Sony World Photography Awards 2019, διακρίνοντας μέσα σε αυτούς τέσσερις Έλληνες φωτογράφους, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από μερικές από τις καλύτερες μεμονωμένες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μέσα στο 2018.

Η επιτυχία των Ελλήνων φωτογράφων είναι αξιοπρόσεκτη, δεδομένου ότι τα Βραβεία του 2019 σημείωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών – 326.997 συμμετοχές από 195 χώρες.

Στους φιναλίστ του «Ανοιχτού Διαγωνισμού» συμπεριλαμβάνονται εξαιρετικά έργα τα οποία επιλέχθηκαν ανάμεσα σε δέκα διαφορετικές κατηγορίες, με τέσσερις Έλληνες φωτογράφους μέσα από τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες. Οι φωτογράφοι και τα έργα τους είναι τα ακόλουθα:

  • Ο Γεώργιος Παπαποστόλου είναι πυροσβέστης στο νησί της Κω και βραβευμένος ερασιτέχνης φωτογράφος. Αναγνωρισμένος ήδη, με την διάκριση του «Εθνικού Βραβείου» για την Ελλάδα στα Sony World Photography Awards 2015, ο Παπαποστόλου είναι τώρα ανάμεσα στους φιναλίστ στην κατηγορία «Πολιτισμός» για την φωτογραφία του «Ελληνική Παραδοσιακή Ζωή». Αυτή η χιουμοριστική εικόνα προσφέρει την οπτική της παραδοσιακής διαδικασίας του αρμέγματος της κατσίκας στο μικρό νησί της Αστυπάλαιας
  • Ο Γιάννης Λινοσπόρης , ένας ερασιτέχνης φωτογράφος από τον Πειραιά, αναγνωρίστηκε στην κατηγορία «Φωτογραφία Δρόμου» για το έργο του «Bazaar». Τραβήχτηκε μια Κυριακή πρωί σε ένα Παζάρι του δρόμου στην Αθήνα, σε ένα από τα αγαπημένα του μέρη, όπου τραβά φωτογραφίες
  • Στην κατηγορία «Κίνηση», ο Φίλιππος Αλαφάκης είναι φιναλίστ για την φωτογραφία του «Τα Χέρια». Τραβηγμένη στην πατρίδα του φωτογράφου, στο νησί της Ρόδου, η ασπρόμαυρη φωτογραφία αιχμαλωτίζει την αμέσως επόμενη στιγμή, όπου ένας άντρας έχει μόλις βουτήξει στην θάλασσα από ένα θαλάσσιο τραμπολίνο σε μια γεμάτη κόσμο παραλία
  • Η Κέλλυ Τς που είναι εγκατεστημένη στην Αθήνα, αναγνωρίστηκε στην κατηγορία «Δημιουργικότητα». Τραβηγμένη στο σπίτι της φωτογράφου και ενώ δούλευε με την ξαδέρφη της, η φωτογραφία που έχει διακριθεί και την τοποθετεί στη λίστα με τους φιναλίστ φωτογράφους, χρησιμοποιεί την αντανάκλαση ενός παραθύρου για να αιχμαλωτίσει ένα εξαιρετικό ασπρόμαυρο πορτρέτο

 

 Οι παραπάνω φιναλίστ θα πρέπει τώρα να ανταγωνιστούν με ταλαντούχους φωτογράφους από όλο τον κόσμο για να κερδίσουν στις κατηγορίες τους και να έχουν την ευκαιρία να λάβουν τον τίτλο του «Φωτογράφου της Χρονιάς» για τον «Ανοιχτό Διαγωνισμό», με έπαθλα που συμπεριλαμβάνουν τον πιο πρόσφατο φωτογραφικό εξοπλισμό της Sony, το ταξίδι στην τελετή απονομής των Βραβείων στο Λονδίνο, και $5000 δολάρια.  Τα έργα των Ελλήνων φιναλίστ φωτογράφων θα παρουσιαστούν στην έκθεση Sony World Photography Awards 2019 στο Somerset House, στο Λονδίνο, πριν την παγκόσμια περιοδεία τους. Τα έργα, επίσης, θα συμπεριληφθούν στο ετήσιο βιβλίο των Βραβείων για το 2019.

Έχοντας δημιουργηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας, τα διεθνώς αναγνωρισμένα Sony World Photography Awards συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους θεσμούς του παγκόσμιου φωτογραφικού ημερολογίου. Τα Βραβεία βρίσκονται τώρα στον 12ο χρόνο της συνεργασίας τους με τον κύριο  χορηγό, την  Sony και αποτελούνται από τέσσερις διαγωνισμούς συνολικά: Επαγγελματιών (για μια συλλογή έργων), Ανοιχτός (για μια μεμονωμένη φωτογραφία), Student (για ακαδημαϊκά ιδρύματα) και Νέων (για ηλικίες 12-19 ετών).  Οι φιναλίστ για τον «Διαγωνισμό Επαγγελματιών» θα ανακοινωθούν στις 26 Μαρτίου.

Καταγράφοντας αριθμό ρεκόρ συμμετοχών τα 2019 Sony World Photography Awards

Ως ένας από τους μεγαλύτερους και υψηλότερου κύρους, παγκοσμίως, διαγωνισμός φωτογραφίας, τα Βραβεία πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση, γιορτάζοντας και προβάλλοντας την καλύτερη, σύγχρονη φωτογραφία της χρονιάς που πέρασε, μέσα από μια μεγάλη ποικιλία φωτογραφικών ειδών και θεματικών.

 

Συνολικά 326.997 συμμετοχές από 195 χώρες και περιοχές υποβλήθηκαν στους τέσσερις διαγωνισμούς  στα Βραβεία για το 2019, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

 

Κρίνοντας τους φιναλίστ του «Ανοιχτού Διαγωνισμού» και του «Διαγωνισμού Νέων»

Τα Sony World Photography Awards κρίνονται ανώνυμα από διεθνώς αναγνωρισμένους επαγγελματίες στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από διεθνή μουσεία, εκδοτικούς οίκους και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 

Αυτό το χρόνο την θέση της Προέδρου της κριτικής επιτροπής για τον «Ανοιχτό Διαγωνισμό» και τον «Διαγωνισμό Νέων» κατείχε η Rebecca McClellandΔιευθύντρια Φωτογραφίας & Επικεφαλής Καλλιτεχνικής Παραγωγής για την Saatchi Saatchi & Prodigious (Ηνωμένο Βασίλειο).

Η McClelland ανέφερε: «Έμεινα έκπληκτη με την διαφορετικότητα των έργων που συμμετείχαν στον «Ανοιχτό Διαγωνισμό» και το «Διαγωνισμό Νέων». Τα βραβεία αντιπροσωπεύουν την αντικειμενική αναγνώριση της φωτογραφίας, από την παραδοσιακή της μορφή μέχρι και τις ανερχόμενες τάσεις, σε όλα τα είδη από την αποτύπωση της φύσης μέχρι και τη μόδα. Ο διαγωνισμός επιτρέπει σε ένα μεγάλο μερίδιο φωτογράφων επαγγελματιών και μη να έχουν μια πλατφόρμα έκφρασης και προβολής.»

«Το να κρίνεις μια μεμονωμένη φωτογραφία δεν είναι ποτέ εύκολο,  ενώ είναι σημαντικό να αξιολογήσεις ισότιμα κάθε έργο, ανεξάρτητα από το είδος του, ώστε να έρθει ένα δίκαιο αποτέλεσμα. Η κριτική πραγματοποιείται σε ανώνυμα έργα, για να αποφευχθεί ο νεποτισμός ή η μεροληψία, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ανυπομονώ να δω αυτές τις εντυπωσιακές, σύγχρονες εικόνες στην φετινή έκθεση στο Somerset House

Υπόλοιποι Διαγωνισμοί και Έπαθλα

Η λίστα των φιναλίστ των Βραβείων για τον «Διαγωνισμό Νέων», που βραβεύει την καλύτερη, μεμονωμένη εικόνα που τραβήχτηκε από νέους φωτογράφους 12-19 ετών, ανακοινώθηκε επίσης σήμερα, ενώ οι λίστες με τους φιναλίστ για τον «Διαγωνισμό Επαγγελματιών» και «Student» θα ανακοινωθεί στις 26 Μαρτίου. Όλες οι εικόνες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των φιναλίστ και οι εικόνες που θα κερδίσουν θα εκτεθούν ως τμήμα της έκθεσης Sony World Photography Awards 2019 στο Λονδίνο, από 18 Απριλίου έως 6 Μαΐου του 2019, προτού τεθούν σε παγκόσμια περιοδεία.

 

Οι νικητές των Βραβείων θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής στο Λονδίνο στις 17 Απριλίου. Ο «Φωτογράφος της Χρονιάς», ο «Φωτογράφος της Χρονιάς» για τον «Ανοιχτό Διαγωνισμό», ο «Φωτογράφος της Χρονιάς» για τον «Διαγωνισμό Νέων», οι νικητές των κατηγοριών του «Διαγωνισμού Επαγγελματιών» και οι δέκα φιναλίστ από τους συμμετέχοντες στην κατηγορία «Student»  θα μεταφερθούν στο Λονδίνο για να είναι παρόντες και να παρακολουθήσουν την τελετή. Οι νικητές επίσης θα παραλάβουν τον πιο πρόσφατο φωτογραφικό εξοπλισμό της Sony και θα συμπεριληφθούν στο βιβλίο των Βραβείων για το 2019.

 

 

2019 Σημαντικές Ημερομηνίες

  • 26 Φεβρουαρίου – Ανακοίνωση του νικητή του «Εθνικού Βραβείου» και οι νικητές των κατηγοριών του «Ανοιχτού Διαγωνισμού»
  • 5 Μαρτίου – Ανακοίνωση του αποδέκτη του βραβείου «Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία»
  • 26 Μαρτίου – Ανακοίνωση των φιναλίστ του «Διαγωνισμού Επαγγελματιών» και «Student»
  • 17 Απριλίου – Ανακοίνωση του «Φωτογράφου της χρονιάς» και των νικητών του «Ανοιχτού Διαγωνισμού», «Διαγωνισμού Student», «Διαγωνισμού Νέων», όπως και των νικητών των κατηγοριών για τον «Διαγωνισμό Επαγγελματιών»
  • 18 Απριλίου - 6 Μαΐου, 2019 – Η έκθεση των Sony World Photography Awards (Somerset House, Λονδίνο)