Λατρεύεις την γαλλική κουλτούρα, την γαλλική γλώσσα και την γαλλική αισθητική; Τότε αυτό τα Φεστιβάλ είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου!

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου κλείνει φέτος τα 18 του χρόνια και επιστρέφει από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Μαρτίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στο τέλος του θεσμού, θα απονεμηθούν δύο βραβεία σε ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ. Το βραβείο της κριτικής επιτροπής θα απονεμηθεί από επιτροπή με πρόεδρο την Ζιλί Γαβρά και μέλη τους Δήμητρα Γαλάνη, Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο, Πέτρο Μάρκαρη και Κατερίνα Μισιχρόνη. Παράλληλα, το βραβείο κοινού, το οποίο απονέμεται σε ταινία που επέλεξαν οι ίδιοι οι θεατές που ψηφίζουν μετά το τέλος της προβολής των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Εκτός από το Διαγωνιστικό Τμήμα, επιστρέφει το Πανόραμα Γαλλικού Κινηματογράφου, ενώ φέτος πραγματοποιείται αφιέρωμα στην Μουσική στον Κινηματογράφο με προβολές ταινιών όπως «Οι Ομπρέλες του Χερβούργου» του Ζακ Ντεμί.

Η αυλαία ανοίγει την Πέμπτη 23 Μαρτίου με την πρεμιέρα της ταινίας «Dalida» της Λίζα Αζουέλος, ταινία για τη ζωή της γνωστής τραγουδίστριας. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Ταινία λήξης είναι το «À Bras Ouverts» (Βρε, Καλώς Τους!), σε σκηνοθεσία Φιλίπ ντε Σοβερόν, σκηνοθέτη της τεράστιας επιτυχίας «Θεέ μου τι σου κάναμε». Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων πραγματοποιείται η οπτικοακουστική περφόρμανς «Parallaxe/ Παράλλαξη», καρπός συνεργασίας της ομάδας Nominoë και του μουσικού Μιχάλη Μοσχούτη.

Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί Masterclass με θέμα τη μουσική στον κινηματογράφο (στις 24 Μαρτίου στις 17:30, στην αίθουσα Gisèle Vivier, στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Το masterclass παρουσιάζει η Σεβερίν Αμπερβέ, πανεπιστημιακός με ειδίκευση στη μουσική ταινιών. Στις 28 Μαρτίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο (στην αίθουσα Theo Angelopoulos) θα πραγματοποιηθεί, επίσης, masterclass με τίτλο «Τατουάζ και Ροκ Μουσική». Το masterclass θα γίνει μετά την προβολή της ταινίας «Μέτρα τις πληγές σου» και ο σκηνοθέτης Μοργκάν Σιμόν μιλά με τον Γιώργο Μαυρίδη για τα τατουάζ (συντονίζει ο τηλεπαρουσιαστής Γιώργος Λέντζας). Η είσοδος και στα δύο masterclass είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ στο Festivalfilmfrancophone.gr