Νόμιζα ότι ήμουν η μόνη που, πριν μπω ακόμη στη σχολή εδώ, σκεφτόμουν πώς θα είναι οι σπουδές που θα κάνω μία μέρα στο εξωτερικό. Μετά από διάφορες συζητήσεις με φίλους συνειδητοποίησα τελικά πώς οι σπουδές στο εξωτερικό, είτε με Erasmus είτε ως μεταπτυχιακό είναι ένα κοινό όνειρο που μοιράζονται οι περισσότεροι φοιτητές.

Ανεξάρτητα απ’ το χρόνο που θα μείνεις στο εξωτερικό, το αντικείμενο των σπουδών σου, ακόμα και απ’ τη χώρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σπουδές στο εξωτερικό είναι μια εμπειρία ζωής που θα αλλάξουν βαθιά τον τρόπο ζωής σου. Θα αποκτήσεις εμπειρίες και ικανότητες που κάποια στιγμή θα αποδειχτούν ιδιαίτερα χρήσιμες- αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Θα κάνεις φίλους για μια ζωή

Η εμπειρία του να βιώσεις ένα πολιτισμικό σοκ, να μάθεις μία ξένη γλώσσα και να ζεις υπέροχες, τρελές περιπέτειες κάθε μέρα, δένουν μία ομάδα φίλων για μια ζωή. Μαζί με το γεγονός ότι θα είστε κάθε μέρα μαζί στη σχολή (ναι, εκεί τα μαθήματα είναι συνήθως υποχρεωτικά), η φιλία σας θα είναι πιο ισχυρή από κάθε άλλη.

Θα μάθεις μια ξένη γλώσσα

Δεν νομίζω ότι αμφισβητεί κανείς τα πλεονεκτήματα του να ξέρεις μία ξένη γλώσσα. Με τη γλώσσα όχι απλά διευκολύνεται η επικοινωνία αλλά έρχεσαι πιο κοντά με το πολιτισμό μιας χώρας. Να μην αναφέρω ότι μόνο έτσι μπορείς να κατανοήσεις τους ευφημισμούς και τα αστεία αλλά και να αποβάλλεις τα στερεότυπα.

Θα αποκτήσεις μία καινούρια οικογένεια

Είναι δεδομένο ότι οι φίλοι που θα κάνεις στο εξωτερικό θα είναι μία νέα οικογένεια για σένα. Αν, όμως, έχεις την ευκαιρία να φιλοξενηθείς από μία οικογένεια, τότε είναι σίγουρο ότι θα είναι η οικογένεια σου για μια ζωή. Από το φαγητό και τη φροντίδα μέχρι την αντιμετώπιση του πολιτιστικού σοκ και τη γλώσσα, η οικογένεια θα κάνει τη διαμονή σου πολύ πιο εύκολη και ευχάριστη. Άσε που θα έχεις ένα σπίτι σ’ αυτή τη χώρα για πάντα!

Θα βρεις κρυμμένες ομορφιές

Ωωω, οι κρυμμένες ομορφιές! Είτε πρόκειται για ένα μικρό τζαζ μπαράκι, είτε για ένα σχετικά άγνωστο αξιοθέατο, οι μικρές, κρυμμένες ομορφιές μπορούν να φτιάξουν τη μέρα σου. Είναι μια μικρή ανακάλυψη, αυτό που πάντα ήθελες.

Τρως φοβερό φαγητό

Εντάξει, όλοι αγαπάμε τα σουβλάκια, αλλά τι θα έλεγες να δοκιμάσεις μακαρονάδες στην Ιταλία και τορτίγιες στην Ισπανία; Καμία σχέση με το Ιταλικό που παραγγέλνεις, πίστεψε με.

Θα μάθεις αλλά και θα διδάξεις νέες δεξιότητες

Όταν είσαι στο εξωτερικό μαθαίνεις καινούρια πράγματα, όπως τοπικά αθλήματα, χορούς, παραδοσιακά όργανα ακόμα κ φαγητά ή ποτά. Παράλληλα, μπορείς να διδάξεις αυτά που ήδη γνωρίζεις απ’ την πατρίδα σου!

Θα αλλάξεις τις συνήθειες σου

Πηγαίνοντας σε μία ξένη χώρα, είναι φυσικό ότι κάποια στιγμή θα προσαρμοστείς στον τρόπο ζωής εκεί. Μπορεί να συνήθιζες να τρέχεις και ξαφνικά να βρεθείς στο βροχερό Λονδίνο, οπότε να κλειστείς στο σπίτι ή απ’ την άλλη, να έκανες καθιστική ζωή και να βρεθείς στο Άμστερνταμ οπότε να κυκλοφορείς με το ποδήλατο.

Θα γίνεις πιο κοινωνικός άνθρωπος

Όταν μαθαίνεις μία ξένη γλώσσα και ζεις σε ένα νέο μέρος, θα ανακαλύψεις νέες πτυχές της προσωπικότητας σου. Είτε ήταν κάτι που δεν μπορούσες να εξωτερικεύσεις, είτε χαρακτηριστικά που απέκτησες στο εξωτερικό, είναι ο νέος, υπέροχος εαυτός σου!! Αυτό είναι συνήθως αποτέλεσμα του πολιτισμικού σοκ, αλλά και την ανάπτυξης των ενστίκτων επιβίωσης σε ένα ξένο περιβάλλον. Για να επιβιώσεις (σ.σ να περάσεις καλά), πρέπει να γίνεις πιο κοινωνικός!

Θα αποκτήσεις ένα νέο τρόπο σκέψης

Ζώντας σε μία άλλη χώρα για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, αρχίζεις να καταλαβαίνεις τον τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι. Έρχεσαι σε επαφή με μία νέα κοσμοθεωρία, που μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τον τρόπο σκέψης σου.

Θα αποβάλλεις το άγχος σου

Πέτα τις λίστες του τι-πρέπει-να-κάνω-σήμερα. Ζήσε τη ζωή όπως θα έπρεπε, αυθόρμητα, με ευχαρίστηση, με περιπέτεια. Μάθε μία ξένη γλώσσα, ανακάλυψε τον εαυτό σου. Επιστρέφοντας, ο νέος σου εαυτός θα σε συνοδεύει σε κάθε πλευρά της καθημερινότητας σου. Σπούδασε στο εξωτερικό και άλλαξε τη ζωή σου.

Πηγή: neopolis.gr