Συναντήσαμε τον Roni Iron και μας μίλησε για το είδος της μουσικής που υπηρετεί, τις συνεργασίες του και τα σχέδια του για το μέλλον!

 

1) Καλησπέρα Roni. Πες μου 3 πράγματα που θέλεις να ξέρει ο κόσμος για σένα και κυριότερα, μίλησε μας μας για το ψευδώνυμο σου, πως το απέκτησες.


Καλησπέρα σας ! 3 πράγματα για μένα : 1) Δεν μπορώ τα ψέματα 2) Αγαπώ την μουσική 3) Λατρεύω το όμορφο όπου υπάρχει...

Το ψευδώνυμο Roni είναι αναγραμματισμός της λέξης Iron που σημαίνει Σίδερο… Το απέκτησα από μικρός γιατί έχω περάσει αρκετές δύσκολες φάσεις και δεν έχω λυγίσει... γενικότερα αντέχω στα δύσκολα κ μέχρι στιγμής όλα αυτά που έχω πετύχει έχουν γίνει πολύ δύσκολα.. Έτσι το Roni που είναι Iron έγινε Roni Iron και υπάρχει από το 1999 οπού ξεκίνησα να γράφω μουσική.

2) Αλήθεια γράφεις μουσική από τόσο παλιά;
Ναι.. Είναι αλήθεια, ξεκίνησα πειραματικά το 1998 με ένα πρόγραμμα του Playstation 1 αργότερα το 2001 αγόρασα τα πρώτα μου synthsizers κλπ... Τώρα βέβαια  σχεδόν 20 χρόνια μετά έχει γίνει μόδα και όλοι δηλώνουν μουσικοί παραγωγοί... αλλά αυτό είναι άλλο θέμα..

3) Γνωρίζοντας ότι προτιμάς την παραγωγή από το Djing μίλησε μας για την έννοια του καλλιτέχνη. Τι σημαίνει για σένα αυτή η λέξη και θα τολμήσω να ρωτήσω: συγκαταλέγεις τον εαυτό σου στους καλλιτέχνες;


Ωραία ερώτηση!  Έχουμε λοιπόν κ λέμε καλλιτέχνης σύνθετη λέξη από το τέχνη κ κάλλος... Καλλιτέχνης αυτός που δημιουργεί όμορφα πράγματα, άρα ναι είμαι καλλιτέχνης , είμαι δημιουργός και μ αρέσει να πειραματίζομαι να δημιουργώ... 
Για μένα κάθε άνθρωπος που δημιουργεί κάτι καλό,  κάτι που έχει θετική ενέργεια,  κάθε ένας που προσφέρει κάτι κ παράγει έργο είναι καλλιτέχνης ...
Φυσικά κ το προτιμώ από το Djing αλλά... στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα..

4) Είσαι ένας από τους λίγους καλλιτέχνες στην χώρα που τόλμησε ελληνικό στίχο στην ηλεκτρονική σκηνή. Μερίδα τύπου σε χαρακτηρίζει ανατρεπτικό ,πρόσφατα οι δουλειές σου έχουν γίνει επιτυχία και έχουν συζητηθεί (Χαρούλης - Καβάφης - Κόκοτας) Μίλησε μας γι’αυτό…Τις εμπνεύσεις, πιθανόν αφορμές, τις επιρροές.

Είναι αλήθεια ότι με τον ελληνικό στίχο ασχολούνται ελάχιστοι στην Ελλάδα σήμερα... Όταν έκανα το De Grecia το 2011-12 είχε πολύ καιρό να ακουστεί κάτι με ελληνικό ποιητικό στοίχο και Deep house μουσική…  Είναι ένα όραμα κ ένα όνειρο μουσικό που έχω από την εποχή που ήμουν παιδί και άκουγα τους  O.P.A. (OPPRESSIVE PEOPLE ATTACK)  , Stereo Nova , και αργότερα Mikro ...Το πρώτο τραγούδι που έγραψα το 1999-2000 ήταν φάση Massive attack / Downtempo electronica με ελληνικό ποιητικό 4άστιχο!
Πλέον όλο και περισσότεροι κάνουν διάφορα η προσπαθούν τουλάχιστον να κάνουν με τον Ελληνικό στίχο ..άλλοι τα καταφέρνουν κ άλλοι όχι.
Το θέμα με τον Καβάφη, την ποίηση και το δέσιμο αυτό με ηλεκτρονικούς ήχους το έχω από όταν άκουσα πρώτη φορά μουσική του jean michel jarre και του Τεράστιου Βαγγέλη Παπαθανασίου… Πιστεύω κ λέω ότι στην μουσική δεν πρέπει να υπάρχουν όρια.. η μουσική σαν μουσική δεν γνωρίζει όρια .. Τότε γιατί να έχουν οι ιδέες της;
Η αφορμή για να ξεκινήσω να πειράξω κάτι μπορεί να είναι μια εικόνα, μια λέξη η ένας ήχος.. Όταν παίζω μουσική κάπου ή όταν περπατάω στον δρόμο μπορεί να μου έρθει η ιδέα! Σαν μια λάμπα που ανάβει! Μετά από  αυτό πάω σπίτι και ξεκινάω την δουλειά.. το θέμα είναι να προσπαθείς κ να τολμάς.. να μην μένεις στα ίδια και τα ίδια...  με τον Χαρούλη έγινε κάτι που δεν είχε ξαναγίνει! Στην αρχή είχα έναν δισταγμό αλλά μετά λέω αφού αρέσει σ εμένα,  στην ψυχή μου αυτό που ακούω τότε πρέπει να  βγει! Κι έτσι το έκανα το τόλμησα κ το έβγαλα! Αποτέλεσμα; Σε 2 μήνες κυκλοφορεί στην κορυφαία συλλογή του κόσμου Buddha bar ! 

5) Πλέον θεωρείς πως οι ελληνικές επιρροές είναι αυτό που σε καθορίζει ως καλλιτέχνη; Θα τολμήσεις πιθανόν ένα άνοιγμα σε πιο παραδοσιακούς ήχους παντρεμένους με την ηλεκτρονική μουσική;


Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος με γνώρισε μέσα από τις δουλειές με τον ελληνικό στίχο, και ήδη έχω κάνει κ τα μυστικά που έχουν απόσπασμα από παραδοσιακό Ηπειρώτικο Κλαρίνο του Πετρολουκα τον Σκαρο... Το καλοκαίρι κυκλοφορεί το Candada που έχει μέσα ήχους από Βαλκάνια! Πάντα θα πειραματίζομαι κ πάντα θα προσπαθώ να βγάζω αυτό που έχω μέσα μου...


6) Πολλά από τα κομμάτια σου έχουν  μπει στις καλύτερες εγχώριες αλλά και παγκόσμιες συλλογές. Τι σημαίνει αυτό για σένα, θεωρείς πως είναι μια δικαίωση;
Το να αναγνωρίζεται η δουλειά σου σε παγκόσμιο επίπεδο κ με τον δύσκολο τρόπο, κάνοντας μια μουσική μη εμπορική, τότε ναι είναι δικαίωση πρώτα για μένα κ μετά για τους ανθρώπους που με βοηθούν σε όλο αυτό και με στηρίζουν (Dreamers inc Μαριος & Θάνος- Χάρης Κουμπάκης aka Sysex - και οι συνεργάτες μου σε Αθήνα κ Ναύπλιο, Γιάννης Π, Σπύρος Α, Δημήτρης κ Μανώλης Λ).
Ολες αυτές οι διακρίσεις μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω...
Δυστυχώς στην Ελλάδα όσοι δουλεύουν πραγματικά δεν ανταμείβονται,έχω αρκετούς φίλους που παίζουν μόνο εξωτερικό γιατι στην Ελλάδα δεν τους θέλουν ή δεν πουλάνε...μιλάμε για μουσικούς με γνώσεις κ διακρίσεις....
Ζούμε στην χώρα που τα PR παίζουν μουσική και όχι οι jokeys ..Έχεις κόσμο; σε ρωτάνε πρώτα, όχι τι μουσική παίζεις!
Νομίζω οτι αν ο Carl Cox ξεκινούσε την καριέρα του απο την Ελλάδα δεν θα έπαιζε γιατι είναι χοντρός και αυτό βλέπεις δεν πουλάει...
Παίζουν πολλά πράγματα ρόλο για να φτάσεις ψηλά στην χώρα μας.... 
Παίζουν τα πάντα εκτός απο ένα! Την μουσική.... 
Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...

7) Ποια είναι η συνεργασία που έχεις απολαύσει περισσότερο και με χαρά θα επαναλάμβανες και γιατί;
Μου αρέσει να δουλεύω με τους Dreamers Inc  και τον Dino grand. Πάντα έχεις να μάθεις κάτι κ πάντα βγάζεις αυτό που πραγματικά έχεις μέσα σου ... είμαστε φίλοι πάνω απ όλα και αυτό μετράει πολύ στην μουσική μας σχέση...

8) Πως είναι να δουλεύεις σε μια μικρή πόλη όπως το Ναύπλιο; Αναγνωρίζουν την δουλειά σου; Υπάρχει ανταγωνισμός;

Το Ναύπλιο είναι για μένα η ωραιότερη πόλη στην Ελλάδα και είναι ο τόπος έμπνευσης μου τα τελευταία χρόνια..,Αναγνώριση κ αγάπη υπάρχει από τον κόσμο πολλή!
Σε επαγγελματικό επίπεδο μέσα του ο κάθε ένας dj - επιχειρηματίας ξέρει ποιος είναι ο Roni και τι έχει πετύχει...  Έχω πολλούς οπαδούς και αν και επαρχία έχουμε πολύ δυναμικό κοινό που ανταποκρίνεται σε Techno & Electronica ήχους.. το Future Grooves & Oniro nights από το Ναύπλιο ξεκίνησαν. Επίσης είναι γνωστό ότι στον τόπο του δεν εκτιμάται κανείς όσο πρέπει, αυτό το γνωρίζουμε από παλιά ... Πάντα θα βοηθάω όσους έχουν αγάπη για την μουσική.. Σε αρκετά πάρτι που κάνω δίνω πάντα ευκαιρίες και βάζω νέα παιδιά να παίξουν και να νιώσουν την εμπειρία !
Ανταγωνισμός και πρόοδος δεν υπάρχει, γιατί όλοι μα όλοι παίζουν ελληνικά είτε γιατί τους αρέσει , είτε γιατί το επιβάλλουν αυτοί που έχουν τα μαγαζιά , είτε γιατί έχουν ανάγκη..

9) Τι ετοιμάζεις για το καλοκαίρι που έρχεται;

Ετοιμάζω ένα μεγάλο χιτ σε πολύ μεγάλο label στην Ελλάδα  το οποίο θα συνοδεύεται από επαγγελματικό βίντεο κλιπ και δυνατά remixes ! Έχουμε επίσης την κυκλοφορία στην κορυφαία συλλογή του κόσμου με 2 τραγούδια μου !  Το ρεμίξ στον Γιάννη Χαρούλη (https://www.youtube.com/watch?v=TlHrAm4QfqI) και την Aλεξάνδρεια με τους Dreamers Inc (https://www.youtube.com/watch?v=On--bijYXEg) ! Ένα Deep house κομμάτι με στοιχεία κ ήχους  από τα Βαλκάνια ! Επίσης διάφορα events  σε όλη την Ελλάδα για την προώθηση του νέου μου τραγουδιού !

10) Που μπορεί να σε ακούσει κάποιος αυτό τον καιρό;
Ανακοινώνω στην σελίδα μου που εμφανίζομαι και πότε προσεχώς έχω events σε Τρίπολη - Αθήνα  και στην αγαπημένη Θεσσαλονίκη καλεσμένος της Moovement Recordings και του Dj Tash! Όσον αφορά το Ναύπλιο εμφανίζομαι στο Rosso Music Cafe εβδομαδιαία πλέον και 2 φορές τον μήνα στο Πέτρινο μπαρ!

11) Πριν λίγες μέρες ήρθες Αθήνα και έπαιξες για 2η φορά σε  Ejekt Party πλάι στον μεγάλο James Lavelle απο τους UNKLE. Μίλησε μας λίγο γ ‘αυτήν την εμπειρία!
Στα 34 μου έχω παίξει κ έχω συνεργαστεί με πολύ μεγάλα ονόματα και είναι η 2η φορά που παίζω σε Ejekt party ! Θα τολμήσω να πω πως ο james lavelle είναι η καλύτερη συνεργασία που έχω μέχρι τώρα on stage !  Το ejekt είναι μια μουσική ιδέα δεν είναι απλά ένα φεστιβάλ η ένα πάρτι.. Το έχω μέσα στην καρδιά μου από την πρώτη μέρα που γεννήθηκε !