Εχεις αναγάγει σε καθημερινή συνήθεια, για να μην πω Τέχνη, την «ονυχοφαγία»; Eδώ, κοτζάμ πριγκίπισσα Kate το κάνει, εσύ θα τη γλίτωνες; Μασουλάς ασταμάτητα παρωνυχίδες και νύχια όποτε νιώθεις βαρεμάρα, ανία ή άγχος; Και μόνο η φράση «πρέπει να σταματήσεις» σε κάνει να θες να αρχίσεις να τα τρως σα να μην υπάρχει αύριο;

Αν έχεις έστω κι ένα ΝΑΙ  καιρός να αρχίσεις μία ακόμη προσπάθεια να κόψεις αυτή την κακή συνήθεια. Είμαι σίγουρη πως αυτή τη φορά θα τα καταφέρεις. Να πως:

Βήμα 1: Δεσμεύσου
Για να ξεκινήσεις σωστά την προσπάθεια, ξεγέλασε το μυαλό σου για να μην τρως τα νύχια του. Δεν έχει σημασία ο τρόπος. Ζήτησε απ' τους δικούς σου να στο υπενθυμίζουν συνεχώς, ακόμη γράψ’ το σε post-it για να το βλέπεις παντού. Στην τελική, ανάρτησέ το στο FB σου, ώστε να μην μπορείς να το πάρεις πίσω (δεν είναι να λες και να ξελες στα social media στην εποχή μας).

Βήμα 2: Βρες την αιτία
Οι συνηθέστεροι λόγοι που τρώμε τα νύχια μας είναι το στρες, η αμηχανία  και η βαρεμάρα. Δώσε βάση στο τι νιώθεις κάθε φορά που φέρνεις τα χέρια κοντά στο στόμα. Όταν καταλάβεις τι σε ωθεί σε αυτή τη μηχανική κίνηση, θα ’ναι πιο εύκολο να τη σταματήσεις.(Και η γνώμη ενός ψυχολόγου πάντως χρήσιμη θα 'ταν).

©Freepik

Βήμα 3: Σταμάτα
Ένα πολύ καλό τρικ για κάθε φορά που ‘χεις την επιθυμία, είναι η… λίμα. Έτσι, αντί να αρχίσεις να τα τρως, ξεκίνα το λιμάρισμα. Είναι πολύ πιο αγχολυτικό. Επίσης, μικρή βοήθεια μπορείς να 'χεις κι από τα ειδικά προϊόντα που πωλούνται στα φαρμακεία. Μοιάζουν με άχρωμα  μανόν, μόνο που 'χουν φρικτή γεύση…

Βήμα 4: Ψάξου λίγο ακόμα
Όταν καταφέρεις το ακατόρθωτο, βρες τις αιτίες που σε προκαλούσαν να τα τρως με μανία. Τι μπορείς να κάνεις ώστε να ηρεμήσεις ψυχικά και σωματικά; Η γιόγκα, το πιλάτες κι όλα αυτά τα «ζεν» είναι κάποια λύση, όμως εξαρτάται και τι σου κάνει κλικ. Μπορεί για σένα η ψυχολογική αποσυμπίεση και η ψυχική ευφορία να επιτυγχάνεται με τον χορό ή ένα χόμπι, όπως η ζωγραφική. Βρες τι 'ναι αυτό που σου διώχνει το άγχος κι εκμεταλλεύσου το. (Όχι το αλκοόλ και το κάπνισμα ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται!).

Βήμα 5: Υπομονή
Η όλη διαδικασία θέλει χρόνο. Τα χέρια σου θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να ξαναδείξουν όμορφα. Όπως και το δέρμα γύρω απ' τα νύχια για να επουλωθεί, αλλά και τα νύχια προκειμένου να ξαναγυρίσουν στην αρχική τους κατάσταση. Αυτό, όμως, μην σε πτοεί, καθώς το κλειδί για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα δεν είναι μια γρήγορη, εύκολη διαδικασία αλλά μια προσπάθεια που παίρνει χρόνο. Όλα είναι στο μυαλό, αυτό να θυμάσαι. 

Το μεγάλο βήμα
Το τέλειο μανικιούρ

Ένα περιποιημένο μανικιούρ είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να μην ξαναφάς τα νύχια σου ποτέ. Όρισε μια μέρα της εβδομάδας όπου θα αφιερώνεις μια ώρα για την περιποίηση των νυχιών σου στο σπίτι, μια ασχολία που εκτός από αγχολυτική είναι και οικονομικά συμφέρουσα. Διαφορετικά, μια φορά το μήνα (ή όποτε στο επιτρέπει η τσέπη σου) επισκέψου ένα nail bar για πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα που θα πληρώσεις με δικά σου χρήματα! Τότε είναι που σίγουρα δεν θα ξαναβάλεις τα νυχάκια στο στόμα, αφού θα σκέφτεσαι τα λεφτά που ‘χεις δώσει ΕΣΥ.  (Αυτό το προτείνουν κι οι ψυχολόγοι των σχολείων στις αγχωμένες μαθήτριες)!