Δεν είμαι τόσο μεγάλη, ούτε τόσο συντηρητική ώστε να νομίζω ότι όλα τα κορίτσια κάνουν σεξ πρώτη φορά αφού γίνουν 21.Ούτε ότι το κάνουν απαραίτητα με τον άνδρα της ζωής τους. Ομολογώ όμως, ότι τα αποτελέσματα της έρευνας  του Ιατρείου Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας του νοσοκομείου Αλεξάνδρα, με προβλημάτισαν.

Σύμφωνα με αυτά, η μέση ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής των εφήβων στην Ελλάδα είναι τα 14 χρόνια. Επίσης, οι έφηβοι δεν παίρνουν επαρκείς προφυλάξεις, αφού το 78% αναφέρει χρήση προφυλακτικού, αλλά μόνο το 42% κάνει σταθερή χρήση. Μάλιστα, σε 149 ενεργώς σεξουαλικά κορίτσια 13-19 ετών, τα 62 (42%) ήταν θετικά σε κάποιο στέλεχος του ιού HPV, ενώ άλλα 30 διαγνώστηκαν με πολλαπλά στελέχη του ιού!

Και αναρωτιέμαι. Γιατί να βιάζεσαι να κάνεις σεξ; Θα κάνεις μια ζωή… Γιατί να μη χρησιμοποιείς προφυλακτικό; Αφού ξέρεις, πως μπορεί να πάθεις κακό. Γιατί δεν θες να ζήσεις πρώτα το φλερτ, την αγωνία, το αθώο;  Έχεις χρόνια μπροστά σου για να δεις το «πέσιμο», την αδιαφορία ακόμα και το πρόστυχο. Γιατί να μην χαρείς την εφηβεία σου και την παιδικότητά σου; Αφού ξέρεις, πως δεν γυρνάει πίσω.

Θα μου πεις… φταις μόνο εσύ; Όχι… Οι γονείς, το σχολείο, τα media, τα social media… Αλλά τουλάχιστον προσπάθησε εσύ να είσαι κοντά στους γονείς σου και να μοιράζεσαι μαζί τους τις ανησυχίες σου… Προσπάθησε εσύ στο σχολείο να κρίνεις τι είναι σωστό να θαυμάζεις –σίγουρα δεν είναι το κοριτσάκι με το κραγιόν που διατυμπανίζει σε όλους  πως κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό. Προσπάθησε εσύ να μην λαμβάνεις πρότυπα από τα παιδικά ριάλιτι –κατώφλι ενός ανισόρροπου εφήβου-. Προσπάθησε εσύ να μην ανεβάζεις στα social media ό,τι ανεβάζει η Kim Kardashian. Γιατί εσύ είσαι 15, κι αυτή 35. Γιατί αυτή ζει τη ζωή της μέσα από την τηλεόραση. Ενώ εσύ πρέπει να την ζεις στις πλατείες.